Glazirani svinjski file i pire od karfiola

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 svinjski file 300-400g
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli, bibera i mlevene paprike
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike soja sosa1 kašika sirćeta (jabukovo, belo vinsko…)
  • 2 kašike meda

Za pire od karfiola:

  • ½ karfiola
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika putera
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Očistite karfiol i iskidajte ga na cvetove. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Beli luk posolite, pobireite, poprskajte maslinovim uljem i zamotajte u foliju. Pecte karfiol i beli luk u rerni na 180-200C dok karfiol ne porumeni – oko 20 minuta. Kada se malo prohladi stavite u blender, dodajte pavlaku i puter, blendirajte do teksture pirea, ako je previše suvo, možete dodati 2 kašike mlake vode ili supe.

Dok se karfiol peče presecite svinjski file na 2 dela. Pospite so biber i papriku i dobro utrljajte u meso. Zagrejte tiganj (idealno je ako imate neki koji može u rernu), dodajte ulje i pržite file sa svih strana da dobije zatnu boju. Dodajte usitnjen beli luk sa strane i kratko propržite. Dodajte soja sos, med i sirće i prebacite u rernu iz koje ste izvadili pečen karfiol. Pecite 16-18 minuta tako da negde na polovini pećenja okrenete file. Ako je sos i dalje redak kada izvadite tiganj iz rerne, sklonite file na tanjir i još malo prokuvajte sos na ringli, dovoljno je da vri 2, 3 minuta.

Servirajte file sečen na komade debljine 2-3cm, dodajte pire na tanjir i prelijte sve redukovanim umakom. Poslužite uz zelenu salatu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Karfiol je nova zvezda moje kuhinje – i dalje ostajem pri tome da je najbolji pečen. Ako želite, možete obariti i jedan krompir dok se karfilo ispeče i dodati ga u pire, čisto da ukus bude blaži, a pire kremastiji.

Ako volite i koristite beli luk u granulama, možete i njega dodati u začine kojima posipate meso. Što se paprike tiče ja sam koristila 3 vrste: slatku mlevenu, dimljenu i ljutu tucanu. Vi možete staviti koju god imate, ali nemojte preskočiti ovaj začin. Beli luk je najbolje protisnuti kroz presu. Med, sirće i soja sos možete da sjedinite pre nego što dodate u tganj.

Ako nemate tiganj koji može u rernu, uzmite neku manju tepsiju pa posle obrade na ringli prebite sve u nju. Potrudite se da uz pomoć špatule pokupite sav sos i komadiće belog luka. Ja sam skoro nabavila tiganje od livenog gvožđa i prezadovoljna sam! Činjenica je da ih treba pripremiti i održavati s vremena na vreme tako što ćete ih premazati masnoćom i „prepeći“ prazne u rerni, ali verujte mi da je vredno takvog truda. Oni su neuništivi! Čak i da vam zarđaju ili propadnu, dovoljno je da ih malo ostružete čeličnom žicom i opet prepečete namašćene i biće kao novi. Ja ih koristim već 2 meseca i ništa mi se ne lepi, a ukus hrane spremljene u njima je neverovatan!

Čim sam saznala činjenice o štetnosti teflonskog i sličnog nelepljivog posuđa to im je bio kraj u mojoj kuhinji! Ako vas zanima bilo šta o livenim tiganjima ili zašto sam izbacila teflon iz kuće, pišite mi, rado ću vam preneti sve detalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno