Sastojci za dve osobe:

400g zamrznutog graška

400g ćurećeg belog mesa

so, biber, mirođija, maslinovo ulje

Priprema:

Isecite meso na kockice oko 3cm i posolite. Propržite meso na maslinovom ulju kratko, tek da počne da rumeni. Dodajte grašak, promešajte i nalijte vodom da prekrije sadržaj lonca. Krčkajte na srednjoj vatri polupoklopljeno dvadesetak minuta. Dodajte prstohvat mirođije i malo sveže mlevenog bibera. Kuvajte još desetak minuta. Proverite da li je grašak kuvan i ako volite suvlje jelo, ostavite otklopljeno da voda ispari.

Servirajte uz omiljenu salatu. Odlično ide uz salatu od cvekle, zelenu salatu ili turšiju.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Većina ljudi koje poznajem grašak priprema bez mesa. Meni je grašak dugo bio omiljeno jelo, baš takav – klot, bez mesa, bez mnogo začina, savršeno jednostavan. Međutim pre nekoliko dana kada sam razgovarala sa prijateljicom Anom o jednostavnim receptima ispričala mi je kako je inspirisana ručkom naše zajedničke prijateljice Stanke, spremila ceo obrok za nekih pola sata – grašak i meso zajedno. Poželela sam da ovom jelu dam šansu.

Umesto ćurećeg belog mesa, možete staviti pileće ili čak teletinu, neki fini mekani komad koji će se brzo spremiti kao i grašak. Otkriću vam jednu moju naviku koja mi mnooogo olakšava pripremu jela – kada kupujem domaće cele piliće, prilikom odvajanja belog mesa, sečem ga na šnicle. Sve ono što ostane, svi delovi iz kojih ne mogu da izvučem šnicle, postaju kockice. Tako ih pakujem u zamrzivač, sa sve ispisanom gramažom na kesici.

Ono što je bitno na početku recepta jeste da dozvolite mesu da malo porumeni, ukus će biti skroz drugačiji. To će dati punoću ukusa i neće vam biti potrebne nikakve zaprške.

Ako volite čorbastije jelo, tokom kuvanja dodajte vodu, da ne bi skroz isparila, a pred kraj izgnječite varjačom nekoliko zrna graška, to će čorbici dati onu teksturu koju biste dobili dodavanjem brašna.

Kada propržite meso, možete dodati i luk da se prodinsta, ja retko koristim crni luk u jelima, tako da sam ga preskočila. Ono što je čest dodatak mojim jelima jeste beli luk, njega samo propržite kratko pre nego što dodate grašak.

Ovde sam navela mere za dva tanjira, vi svakako povećajte količine prema broju osoba za koje spemate. Graška vam treba dosta, sigurno oko 200g po osobi, ali mesa nije neophodno toliko, možete čak staviti 150g po osobi.

Važno je da ovo jelo ne prekuvate. Ja kuvam na nekoj srednje jačoj temperaturi i nekih pola sata od strenutka kada dodate grašak je sasvim dovoljno. Predugim kuvanjem povrća gubi se sve ono što je u njemu hranljivo.

Danas postoje divni biljni začini i dodaci jelima čiji je sastav potpuno prirodan. Takav je začin Testenina od davnina, divne Jovane iz okoline Niša. Ako imat neki takav zdrav začin, možete dodati i njega, ali i ovako će obrok biti sjajnog laganog ukusa i lak za varenje.

Dakle kada sam bila mala obožavala sam grašak. Do te mere sam ga volela da sam pre 20ak godina kada sam bila na razmeni studenata u Ukrajni platla jedan papreni poziv u pošti samo da bih zvala mamu da joj kažem kako mi nedostaju svi kod kuće i da mi spremi grašak da me čeka kad se vratim.

Dakle grašak sa mesom će se definitivno naći opet na mojoj trpezi, a vi, da li biste probali ovako laganu varijantu?

1 Comment

  1. Mara

    Naravno, moja trogodišnja unuka obožava grašak , a ja joj ga kuvam klasično, crni luk, šargarepa,belo meso i grašak. Prpbaću ovaj baš recept , sigurno će joj se svideti…a i baki😄.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno