Sastojci:

  • 120g zrna heljde
  • 2-3 jaja
  • 10 listova obarenog usitnjenog zelja ili pola šolje obarenog spanaća
  • 4 kašike sira
  • 1 kašika ulja, so
  • semenke za posipanje (susam, lan, suncokret, golica)
  • parmezan za posipanje (nije obavezno)

Priprema:

Zrna heljde potopite u hladnu vodu preko noći ili na nekoliko sati. Ocedite, nalijte novu vodu, malo posolite i kuvajte 10-15 minuta. Dobro ocedite i stavite sa strane. Umutite jaja viljuškom ili žicom, dodajte izdrobljen sir i usitnjeno zelje, umešajte i na kraju dodajte heljdu, ulje i so. Ukoliko je sir mnogo slan, onda nemojte dodatno soliti.
Umešajte i prelijte u podmazanu tepsiju. Pospite semenkama i pecite na 200C oko 45 minuta. Posle prvih 25 minuta, dodajte parmezan odozgo. Poslednjih 10 minuta pojačajte na 220C ako želite da se odozgo jače zapeče.

Služite uz kiselo mleko, ajvar i sir.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Primetila sam da je u heljdopiti super kada se heljda malo posoli prilikom kuvanja, zato sam vam to gore naznačila, ali nije obavezno. Pogotovo vodite računa ako imate neki baš slan sir. Ovaj koji ja imam je blag.

Možete staviti bilo koji sir – kozji, ovčiji, sve po želji. Isprobajte recept, pa sledeći put povećajte količinu sira da probate i tu varijantu. Semenke možete malo da usitnite u secku, stavite koje imate, po kašiku od svake vrste. Ja sam imala i crni susam, pa sam ga dodala.

Što se veličine posude za pečenje tiče u receptu koji ja imam stoji 20×20. Moja je malo veća jer mi volimo da ima što više korice.

Inače, recept mi je dala mama. Oduševljava me koliko ona voli da isprobava nešto novo u kuhinji. Jer ova heljdopita je kod nje na trpezi tek nekih 2 meseca, nije stari porodični recept, ali će to sigurno postati. Od nje sam nasledila tu ljubav prema kuvanju, njoj nikada nije teško da nešto spremi, samo da se jede. Kako je jednom neko od čestih posetilaca mog roditeljskog doma rekao – kod vas je uvek nešto na stolu i još nešto na šporetu.

Za heljdu sam prvi put čula i jela je kao varivo u Ukrajni, pre više od 15 gdina. Oduševila sam se kada je kod nas doživela novu popularnost pa može svuda da se kupi. Ukus je specifičan, kao i brašno koje ste sigurno imali prilike da probate. U planu mi je jedan ukrajinski recept, pa ćete imati prilike da je spremite i kao varivo.

Znam da će ovaj recept oduševiti jednu grupu mojih prijateljica kojima je heljdopita posebna ljubav. Zato se nadam da ćete i vi uživati u ovom savršenom receptu za vikend doručak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]