Italija na tanjiru (Parmigiana Melanzana Lasagna)

Sastojci:

  • 3 srednja patlidžana
  • 500g mlevenog mesa
  • 300g sveže mocarele (tri lopte)
  • 150g parmezana
  • 1kg paradajza
  • 400ml pavlake za kuvanje
  • nekoliko kora za lazanje
  • beli luk
  • so, biber, maslinovo ulje, bosiljak

Priprema:

Isecite patlidžan na kolutovedebljine oko 1cm. Naređajte kolutove na pleh obložen papirom za pečenje, poprskajte maslinovim uljem i posolite, stavite u rernu uključenu na najjače da se griluje nekih 20ak minuta. Na malo maslinovog ulja kratko propržite usitnjen beli luk. Dodajte mleveno meso, posolite i pržite da počne da se dešva karamelizacija. Potparite paradajz i oljuštite ga. Iseckajte paradajz i dodajte mesu, dodajte i grančicu bosiljka i ostavite sos da se krčka 15ak minuta. U tepsiju za pečenje stavite pola kutlače sosa i rasoredite po dnu. Poređajte kore za lazanje, zatim stavite sos, pa kolutove patlidžana, iskidajte jedan ipo kolut mocarele, narendajte 50g parmezana i prelijte pavlakom za kuvanje. Ponovite još jednom, ali sačuvajte pola kutlače sosa. Završite još jednim slojem patlidžana ili ako ste ih već utrošili završite korama za lazanje. Prelijte kutlačom sosa, ako treba dodajte malo vode u šerpu da pokupite sve sa zidova.

Pecite na 200C oko 20 minuta, a zatim pospite ostatkom parmezana i zapecite još malo.

Poslužite uz fino rashlađeno belo vino.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Nadam se da me se moji prijatelji iz Italije neće odreći posle ovog recepta, ali ja obožavam da kombinujem ove ukuse.

Siguna sam da znate šta je lazanja i da ste jeli mnogo puta. Parmigiana di Melanzane je još jedan italijanski klasik, priprema se od prženog ili grilovanog patlidžana (melanzana) sa paradajz sosom, mocarelom i naravno – parmezanom, sve se to ređa u slojevima i onda se zapeče.

Jednom prilikom razmišljala sam šta bih sa finim tikvicama i aptlidžanima koji su mi stigli sa sela i pala mi je na pamet melanzana di parmigiana, ali pošto moj muž baš voli mesoodlučila sam da ga dodam u sos. Kada sam pripremila sastojke, učinilo mi se da je sos tečan i plašila sam se kako će ispasti, pa sam dodala par kora za lazanju koje uvek imam u kući i tako je nastao ovam mix&mash.

U suštini, ovo je jedno od onih jela s kojima nema greške. Šta god da dodate, šta god da iskombinujete, ako su sajtojci kvalitetni i ako su oni koje vi volite – uspeh je zagarantovan.

Jednom sam ovo jelo odnela na posao, tražio se tanjir više.

Kada kažem „potparite paradajz“ pretpostavljam da ste do sada naučili da se paradajz najlakše ljušti kada se malo zaseče s vrha, prelije ključalom vodom u kojoj ostaje narednih 5 minuta, a zatim se stavi u ledenu vodu.

Kada pripremam jela od mesa, u najvećem broju slučajeva volim da se meso zapeče, karamelizuje. T znači da počne malo da se lepi za šerpu jer tada se razvija slast iz mesa, a onda kada dodate paradajz, on će svojom tečnošću otopiti svu tu slast sa dna šerpe.

Ako želite, kolutove patlidžana možete da grilujete na tiganju ili da pržite. Meni je ovaj način grilovanja u rerni najjednostavniji. Ovde sam upotrebila jedan patlidžan i jednu veliku tikvicu pošto sam to imala, a vi probajte obe kombinacije.

Možete čak i da ispohujete kolutove patlidžana, onda vam neće trebati kore za lazanje. Ja baš retko pohujem bilo šta i kada to radim, pohujem u rerni, eto još jednog predlga.

Ako vam je bilo šta nejasno oko recepta, slobodno mi pišite. Ovih dana ću postaviti i video o načinu slaganja ovog jela na moj Instagram profil, pa će biti jasnije.

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept, ovo je fenomenalan vikend ručak za 4 do 6 osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno