Sastojci za kalup od 20cm:
- 5 nektarina
- 250ml bademovog mleka
- 2 kašike sirćeta
- 150g kukuruznog brašna
- 120g putera
- 100ml meda
- 1 ravna kašičica tucane paprike
- 1 veće jaje
- 60g kokosovog ili brezinog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 100g speltinog brašna
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte mleko, istopljen puter, 1 kašiku sirćeta i kukuruzno brašno. Ostavite sa strane da odstoji. Na laganoj vatri otopite med sa jednom kašikom sirćeta i tucanom paprikom. Nektarine operate i isecite na kriške. Podmažite tepsiju i sipajte pola smese od meda na dno. Poređajte kriške nektarina u krug. U smesu za testo umutite jaje, dodajte ostale sastojke i prelijte preko nektarina. Pecite oko 30 minuta na 200C, kada nož izađe čist iz kolača – kolač je spreman.
Prevrnite kolač i prelijte ostatkom mešavine meda, sirćeta i paprike. Poslužite topao kolač uz kuglu sladoleda od vanile ili bez.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Predlažem da nektarine sečete na četvrtine ili šestine. Ja sam ih sekla malo tanje i čini mi se da bi bilo ukusnije da su deblje kriške. Spoljnu stranu nektarine okrenite ka spoljnoj stranu tepsije kada ih ređate. U merama sam stavila 5 nektarina, naravno, sve zavisi kolike su i koliko ih debelo sečete.
Sve zdravije sastojke u ovom receptu možete zamenti klasičnim: običan šećer, kravje mleko, belo brašno… Pa čak i palenta umesto kukuruznog brašna. Ja sam ovde konkretno koristila šareno brašno od organskog belog, žutog i crvenog kukuruza.
Ako volite slađe kolače možete povećati količinu zaslaživača za nekih 20-ak grama, ali nemojte više od toga, stvarno nema potrebe, nectarine su slatke, a kolač se svakako zaliva medom. Koristite zaslaživač na koji ste navikli.
Ja sam ovde mešala kokosov i brezin šećer jer mi je ponestalo kokosovog, ali on mi je svakako omiljeni. Sa stevijom nisam imala mnogo dodira, ali eritritol mi je isto ok zamena. On je malo manje sladak od ostalih, p biste njega slobodno mogli da stavite 80g.
Jeste, jeste, zvuči čudno, kako sad to sirće i otkud u kolaču kukuruzno brašno… Ovo je jedan južnjački recept, al’ ne s našeg juga već američkog. U američkm receptima se često spominje „buttermilk“, kod nas se ovaj sastojak prevodi kao „mlaćenica“. To je u stvari nusproizvod u izradi putera – mleko koje se „mlaćenjem“ odvaja od putera. Zato je tu zamena mleko+kiselina. A kukuruzno brašno je kod njih izuzetno popularno (znamo odakle je došao kukuruz), otuda veliki broj recepata za „corn bread“ kolače.
Umesto sirćeta mogli biste da probate limunov sok, ali ipak napravite jednom originalni recept, pa onda isprobavajte varijacije.
Dakle koliko god čudno zvučao ovaj kolač sa sve prelivom od meda i sirćeta, pa još i čili papričice, verujte vredi ga isprobati!!!