Sastojci:
- 4 kore za pitu Zrno Ra 100% Spelta
- 4 jaja
- 400g sira
- 80g putera
Priprema:
Otopite puter na tihoj vatri. Umutite jaja i dodajte izdrobljen sir.
Prvi način: Isecite kuhinjskim makazama kore na 4 trake. Svaku traku premažite kašikom putera, stavite vršnu kašiku fila, savijte jedan kraj dijagonalno da dobijete trougao i motajte trougliće kao na slici do drugog kraja.
Drugi način: Premažite koru sa dve kašike putera, rasporedite 4 pune kašike fila na koru i umotajte u klasičnu jufku.
Poređajte pitice na papir za pečenje u plehu, premažite puterom i pecite 30-40 minuta na 200-220C, tj. dok ne porumene.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Prvo par reči o ovim predivnim ručno rađenim korama.
Pre nekoliko godina na jednom od BGD noćnih marketa otkrila sam čarobnu porodicu Zrno Ra. Ana i Aleksandar su divni ljudi koji su nastavili tradiciju Aleksandrove porodice u ovom skoro izumrlom zanatu. Kore su me toliko oduševile da sam od tada njihova redovna mušterija. Probala sam i neke druge, ali uvek se vratim njima. Pored fenomenalnih kora od spelte i heljde imaju još zaimljivih proizvoda u svojoj ponudi – hlebove, pite, namaze… i sve je ručno pravljeno sa sastojcima vrhunskog kvaliteta i veoma zdravo po svim današnjim standardima.
Ono što je mene posebno oduševilo jeste ideja da njihove kore mogu da zamrznem. Nas je dvoje, a po meni je pita najlepša kada je topla. Njihove kore su toliko lepe i sveže čak i kada se odmrznu što mi daje priliku da kada kupim kore odvojim ih u nekoliko „porcija“ po 3-4, zapakujem u zip kese i vadim kada mi trebaju. Na pakovanju piše da je rok trajanja 90 dana u zamrzivaču, verujte mi stajale su i 5 meseci i dalje su bile savršene kada ih izvadim.
Možete ih poručiti ili kupiti na Palilujskoj pijaci, veoma su predusretljivi i divni za saradnju. Sada, pošto ne radim, imam vremena da odem po njih. U početku sam ih naručivala, a Aca je lično radio dostavu. Divna porodica, divna priča, fenomenalni proizvodi i moja najtoplija preporuka.
Svako ima svoj recept za pitu – koliko kora u jednu jufku, da li ulje ili mast ili samo kisela voda…
Ovaj recept nastao je tokom nekoliko godina isprobavanja raznih kombinacija nadeva – ulja, jaja, vode, mleka, jogurta, sireva, slojeva kora, načina motanja… Puter obožavam i ne mogu vam opisati koliko divan ukus daje svakoj piti. Domaća jaja, domaći sir, predivne kore – ništa više nije potrebno. Ovako jednostavan recept dozvoljava kvalitetnim sastojcima da dođu do izražaja.
Možete motati jufku, dovoljna je jedna kora, ili praviti ove trougliće kao baklavice. Trouglići su super ako imate goste, ne morate da se mučite sa sečenjem pite, sve je već spremno, samo ih poređate na tacnu.
Sjajna ideja je da pitu smotate uveče, stavite u pleh, pokrijete i ostavite preko noći u frižideru. Ne samo da ćete ujutru skratiti vreme do toplog doručka, već će i sama pita biti sočnija i ukusnija kada se ukusi prožmu preko noći. Samo je premažite puterom pre nego što je stavite da se peče.