Kari sa mlaćenicom

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g ćurećeg belog mesa
  • 2 mlada crna luka
  • 1 mladi beli luk
  • 350 ml mlaćenice
  • 100 ml jogurta
  • 1 limun ili limeta
  • svež korijander
  • so, biber, kari u prahu
  • po želji dimljena i tucana paprika
  • basmati pirinač kao prilog (oko 40g po osobi)

Priprema:

Isecite meso na srednje kockice. U jednoj posudi izmešajte mlaćenicu, jogurt, limunov sok, 2 kašičice karija i pola male veze korijandera (ako želite ljutkastu varijantu, dodajte tucanu papriku). Stavite ćuretinu u ovu smesu, dobro zatvorite i ostavite u frižideru 2- 3 sata. Nakon što se meso dovoljno mariniralo, propržite na malo putera sitno seckan luk, dodajte meso sa marinadom, posolite, pobiberite i krčkajte na laganoj vatri 30-40 minuta mešajući s vremena na vreme. Ukoliko je nakon ovog vremena sos još uvek redak, možete ga malo zgusnuti kašičicom gustina.

Poslužite toplo uz pirinač.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Kari je više zimsko jelo, moram priznati, pogotovo ako ne jedu mala deca pa možete pošteno da ga zaljutite sjajno će vas ugrejati. Međutim kako je ovo proleće prilično neodlučno s temperaturama ovo jelo se savim lepo uklapa. A ako vam bude vruće, uključite klimu, jer ovo stvarno ne treba propustiti.

Umesto ćuretine možete koristiti piletinu, ja je izbegavam, osim kad imam sreće da kupim domaće pile. A ako želite kari bez mesa, preporučujem da probate sa šumskim piletom. Šumsko pile je gljiva koja raste na hrastu, jako je interesantnog izgleda i ukusa. Potrebno ju je pre pripreme kratko prokuvat – 10 do 15 minuta u ključaloj posoljenoj vodi, kako bi iz nje isparila neka sumporna jedinjenja.

Ovo nije obavezan korak, ali ga svi gljivari preporučuju. Ako ne želite da eksperimentišete sa šumskim piletom, možete koristiti bukovače. U svakom slučaju, ako koristite gljive umesto mesa, preskočite korak sa mariniranjem. Pripremite sastojke za marinadu, propržite luk, dodajte gljive i nakon par minuta prženja dodajte mlaćnicu, začine, limetu i jogurt. Biće potrebno 20 minuta da se skrčka, dakle svakako kraće od mesa

Pošto je proleće ja se trudim da iskoristim mladi luk, ali ako vo jelo pravite u zimu koristite jednu glavicu crnog luka i nekoliko čena belog luka koje ste usitnili.

Ako nemate mlaćenicu, ovo jelo možete pripremiti sa dve vrste jogurta, grčkim i običnim. Naravno da neće biti isto, al’ eto, ako baš nikako ne možete da dođete do Žune, nudim vam rešenje. Postoji i kuhinjska zamena za mlaćenicu  200ml mleka + 1 kašika limunovog soka. Nije isto, ali kažem, može malo da pomogne ako je nemoguće da nabavite ovu čarobnu, kremastu mlečno-puterastu tečnost sa blagim kiselkastim kikom na kraju.

Mlaćenica ili buttermilk je ostatak u proizvodnji putera, tečnost koja se izdvaja prilikom tradicionalne pripreme putera bučkanjem. Duuugo sam gledala recepte sa mlaćenicm i maštala da ih pravim. Neke sam čak probala da pravim sa zamenom i nije loše, ali original je original. Zato sam odlepila od sreće kada sam videla da je Žuna pravi! Inače, ona se može i piti, nije samo za kuvanje. Meni se ukus izuzetno dopada, nekako mi je kao blagi jogurt.

Mlaćenica se najčešće koisti za mariniranje mesa, dodaje se u soseve, a odlična je i za mešenje hleba i pravljenje raznih kolača. Ako imate priliku, kupite mlaćenicu i spremite se, stiže još recepata!

1 Comment

  1. […] mlaćenici sam pisala u prethodnim tekstovima, pa se neću ponavljati, samo ću vam reći da je u svašta stavljam i da je obožavam! Tijana […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno