Sastojci za kalup 18-25cm:
- 6 jaja
- 50g ertritola ili odgovarajuća količina drugog dozvoljenog zaslađivača
- 60g putera
- 30g kakaa
- prstohvat soli
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarvone
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 20g bademovog brašna
- 500ml neutralne pavlake za šlag
- 200g kvalitetne čokolade sa visokim procentom kakaa bez dodatog šećera
- voće po želji
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca, umutite žumanca sa kakaom, otopljenim puterom, praškom za pecivo, sodom, bademovim brašnom i solju. Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući 50g eritritola. Polako špatuplom umešajte belanca u žumanca, jednu po jednu trećinu. Kalup blago namastite i obložite papirom za pečenje. Izlijte smesu za kore i pecite 20-30 minuta na 180C. Izlomite čokoladu u vatrostalnu posudu, a na laganoj temperaturi zagrejte 200g pavlake za šlag skoro do ključanja (ne sme da provri). Sačekajte da se ganaš prohladi pa ga stavite u frižider na pola sata da se malo stegne. Presecite biskvit po visini da dobijete tri kore. Ako je mnogo narastao, možete i na 4 dela. Umutite šlag pavlaku i premazujte koru po koru naizmenično ganašom i šlagom u koji možrtr dodati maline. Na kraju celu tortu premažite šlagom.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Pošto je keto švarcvald bio pun pogodak rešila sam da još jedan klasik pretvorim u keto. Ovoga puta inspiracija mi je bila američka čokoladna torta “Devil’s Food Cake”, u prevodu torta “Đavolja hrana”. To je u osnovi torta sa korama od čokoladnog biskvita i filom od čokoladnog ganaša ili vanila šlag filom. Ja sam rešila da sve iskombinujem u jednom. Pošto mi je veliki kalup jošuvek kod sestre, a i želela sam da torta bude što visoka, kao originalna, ovaj put sam uzela manji kalup i malo smanjila sastojke.
Ako vam čokoladni deo smese deluje pregusto dodajte malo mleka ili jake crne kafe, bukvalno 2-3 kašike će biti dovoljne. Pošto sam i belanca baš nežno umešala, uspela je prilično da naraste, pa sam presekla biskvit na 4 kore i filovala redom – ganaš, pavlaka, ganaš i na kraju pavlaka preko cele torte.
U sam fil možete dodati i voće po želji, sveže bobičasto voće ili koštunjavo voće (seckane lešnike, listiće badema, bilo šta). Možete se i igrati sa dekoracijom pa da deo bude od ganaša, deo od pavlake. Tu vam zaista ostavljam mašti na volju. Ja sam pokušala da napravim listiće od ganaša tako što sam pravila obrise zadnjim delom kaške na papir za pečenje. Stavil sam papir u zamrzivač, međutim čim sam izvadila i krenula da ih stavljam na tortu topili su mi se u rukama. Zato izgelda ovako neuredno. Predlažem da to ipak pravite od rastopljene čokolade.
Mene ove keto poslastice oduševljavaju svojom jednostavnošću, a opet ima toliko mogućnosti da se poigrate sa ukusima i dodacima. Torta se pojela skoro cela, čak su i deca tražila dodatak. Nadam se da ćete isprobati ovaj recept i da će vam se svideti. Kao i uvek, ako imate bilo kakvih pitanja, pozivam vas da mi pišete.