Kineska slatko-kiselo-ljuta svinjetina

Sastojci za 4 osobe:

  • 500g svinjetine (šnicle od buta)
  • 3 veće šagarepe
  • 1-2 crvene paprike (opciono)
  • 200g sitno seckanog bambusa
  • 50g kineskih crnih pečuraka
  • 1 dl soja sosa
  • 1 dl sosa od ostrga
  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • 1 velika puna kašika meda
  • 1 kašičica ljutenice (ili čili ulja, ili pola kašičice belog bibera)
  • 2-3 kašike gustna
  • ulje za prženje
  • 2 šoljice pirinča za prilog

Priprema:

Pečurke potopite u vodu da se rehidriraju. Posle nekoliko minuta ocedite i iseckajte na manje parčiće. Na svakoj pečurki nalazi se jedan čvorić, njega odbacite. Iseckajte meso, šargarepu i papriku na trakice. Na vrelom ulju propržite meso da porumeni. Dodajte soseve, sirće, ljutenicu i med. Promešajte i dodajte šargarepu, bambus i pečurke. Nalijte sa tri decilitra vode i krčkajte 20-ak minuta na srednjoj vatri. Promešajte s vremena na vreme i ako fali vode dodajte još slobodno, svakako ćemo na kraju zgusnuti sos. Probajte ukus i doterajte po želji, ako želite još sirćeta ili meda.
Dodajte pariku i krčkajte još nekih 4-5 minuta da samo malo omekne.

U činijici izmešajte gustin i hladnu vodu i dodajte u jelo. Promešajte, ukoliko vam se dopada gustina, isključite ringlu i posle 2 minuta sklonite jelo sa vatre. Ono će se svakako još malo zgusnuti kad odstoji.

Skuvajte pirinač u ključaloj vodi bez začina. Ja stavim vodu da proključa, dodam pirinač, zatim uz mešanje kuvam nekih 15-ak minuta da bude skoro gotov. Nakon toga isključim ringlu, sklonim sa vatre i poklopim da odstoji još 10 minuta. Pirinač upije tečnost, a višak odlijem.

Servirajte u dubokim tanjirima uz štapiće ili viljušku, po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Što se sastojaka tiče, većinu ovih egzotičnih soseva možete naći u većim marketima, kao i u radnjama zdrave hrane. Ali ako ste u Beogradu li dolazite nekom prilikom, predlažem vam da posetite Kineski tržni centar u Bloku 70. U onom novijem objektu, odmah uz pokretne stepenice pa desno, nalazi se market kineske hrane, tj. sastojaka. Ja tu kupujem već skoro 10 godina i tu su najbolje cene i najautentičniji proizvodi (samo da napomenem da nije plaćena reklama) ali vidim na internetu da ima još radnji koje prodaju i dostavljaju ove proizvode.

Želim da napomenem da ovo uopšte nisu tako skupe namirnice, pogotovo što jako dugo traju i koriste se u malim količinama. Recimo 2 puta godišnje ja odem kod njih i za 2000 dinara se opremim za narednih 6 do 10 meseci. Verujte mi da često spremam kineska jela tako da namirnice zaista traju. Kod njih volim da kupim i pirinač i soseve i pečurke i naravno uvek isprobam neki nov proizvod.

Ako ne želite da naručujete, niti da idete u 70-ti, možete kupiti soseve i u nekom obližnjem marketu, a umesto crnih pečuraka upotrebite sušene šitake ili prosto bilo koje gljive koje volite. Bambus možete zameniti belom šargarepom, a alkoholno sirće će poslužiti umesto pirinčanog. Ali ako imate ikakvu šansu, nabavite autentične sastojke.

Kod njih kupujem i gustin i beli jasmin pirinač. Imaju i pirinač za suši, alge… ma sve što vam padne na pamet. U poslednjih par godina otvorilo se još ovakvih radnji, čak i u onom starijem objektu tržnog centra, ali ja sam nekako navikla ovde da kupujem.

Ukoliko ne volite ljuto, možete prskočiti taj deo u receptu, napravite samo kiselo-slatku svinjetnu.

Kineska kuhinja mi je omiljena brza hrana, zaista i za ovo jelo vam sa sve seckanjem sastojaka ne treba ni punih sat vremena.

Trudim se zaista da kuvam sa povrćem koje je u sezoni, ali ovde sam morala da dodam pariku jer stvarno daje savršenu završncu jelu. Možete vi i da kupite neku zamrznutu mešavinu povrća, ali je mnogo lepše praviti sa svežim. A sezona svežeg povrća tek počinje.

Dala sam vam sve moguće opcije i zamene, pa isprobajte dok ne nađete svoju savršenu kombinaciju.

Pišite mi u komentarima kada isprobate ovo jelo, ako vam se dopadne, imam ja još kineskih recepata koje mogu da podelim sa vama. I pišite ako treba pomoć oko sastojaka i pronalaženja radnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno