Kineske nudle s povrćem

Sastojci za 2 osobe:

  • 100-150g pirinčanih nudli
  • ½ manje glavice kupusa
  • 2 šargarepe
  • 2 mlada luka
  • 3 kašike soya sosa
  • 3 kašike oyster sosa
  • 1 kašika susama
  • 1 kašičica ljutog ulja ili malo tucane paprike
  • 2 jaja
  • maslinovo ulje
  • opciono: kašika susamovog ulja, 2 kašike seckanih indijskih oraha, vlašac

Priprema:

Jaja umutite i ispržite kao kajganu. Nudle kratko prokuvajte, ne dozvolite da budu skroz kuvane. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani mladi luk. Dodajte kupus iseckan na trakice i šargarepu na štapiće. Dodajte i decilitar vode i prodinstajte 5, 6 minuta. Povrću dodajte prokuvane nudle, soseve i ljuto ulje. Prodinstajte 2, 3 minuta (ukoliko je potrebno dodajte još decilitar vode). Na kraju dodajte, susam, jaja i susamovo ulje, promešajte i skinite sa vatre.

Poslužite tople nudle, posute seckanim indijskim orahom i vlašcem ili sitno seckanim percima mladog luka. Prilikom serviranja, dodajte i krišku limuna koju svako može sebi iscediti po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je jedno brznisko jelo, idealno za brzi ručak – sadrži povrće, proteine i ugljene hidrate. Za mene je ovo sasvim dovoljno za ručak spremljen za pola sata.

Možete odabrati nudle koje volite. Meni su ove providnjikave super, ima raznih debljina, a ove srednje su nekako najzgodnije. Široke rezance generalno ne volim, a oni skroz tanki mi se nekako čine kao rezanci za supu. Naravno ako nemate pirinčane, možete koristiti i pšenične rezance ili špagete. Ja sam ih prvo potopila pošto tako piše u uputstvu, ali ih nisam kuvala nego sam dodala u povrće , bilo mi je dosta nezgodno da konstantno dodajem tečnost i mešam da bi se skuvale. Moćete i tako, ali lakše je da se makar delimično prethodno obare.

Ja volim da pomešam svetli i tamni sos, a ako nemate oyster, dodajte još malo soja sosa prema ukusu. To je nešto što uvek imam u kući, a sve kineske soseve kupujem u 70om bloku u njihovom marketu u novom kineskom trćnom centru.

Ovde sam dodala i divan Tamari sos koji sam dobila na darivanju preko instagram profila hema_kheya_neye. Ulje sa tucanom paprikom, kao i susamovo takođe je kupljeno u 70-om bloku. Ovakve začine i soseve možete naći u nekim radnjama zdrave hrane, kao i u većim marketima. Ako niste do sada spremali s ovim sosevima, najbolje je da dodajete malo po malo i probate. Nekome će ukus moda biti prejak.

Volim crni susam, pa ga uvek dodajem sa belim, ali ako ga nemate možete i preskočiti, kao i indijski orah. Umesto indijskog oraha možete dodati seckani kikiriki.

Što se povrća tiče, možete dodati i paprike, mladi grašak, bambus… ali ovo je zaista neka osnovna i sasvm dovoljna varijanta. U nekoj šali rekla sam: ovo je kupus sa flekicama u kineskom izvođenju. Naravno, ako imate neki manji komad piletine ili gambore, možete dodati ovom jelu, kao i neko meso koje vam je ostalo od prethodnog ručka. Onda jaja možete i da preskočite.

Nadam se da će vam se dopasti, meni je ovo bolje od bilo kojih nudli u orijentalnim fast food restoranima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno