Sastojci za 2-3 osobe:
- 1 tortilja ZrnoRa
- 2 jaja
- 1dl jogurta
- 1 kriška sira (150-200g)
- 1 šaka spanaća
- 1 crvena paprika
- 30g pečenice
- par kapi ulja za podmazivanje, semnke za ukrašavanje
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180C. Umutite jaja viljuškom ili žicom, dodajte jogurt, izdrobljen sir, seckano povrće i pečenicu. Sve dobro izmešajte i ako je pregusto, dodajte pola čaše mleka. Tepsiju u kojoj ćete peći podmažite sa par kapi maslinovog ulja. Stavite tortilju tako da su ivice podignute (kao na slici) i izlijte smesu u nju. Po želji pospite semnkama.
Pecite oko 20 minuta i poslužite uz zelenu ili salatu po želji. Ovaj kiš je odličan i topao i hladan.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Naravno da ništa ne može da zameni onu krckavu puterastu sipkavu koricu pravog kiša, ali ovo je sjajno brzinsko rešenje za doručak ili večeru, pa čak i za iznenadne goste. I stvarno je preukusno i toplo i hladno!
Ako nemate ovako malu tepsiju kao ja, uzmite koju imate i povećajte količine sastojaka. Naređajte tortilje tako da se preklapaju po mako, kako biste imali kompaktnu koricu. Važno je da deo tortilje uvek viri kao ivica, kako se fil ne bi izlivao ili zalepio za tepsiju. I ne brinite ako napravite veću količinu, sigurno će se pojesti!
Sastojke birajte po svojoj želji i po svom ukusu. Ako je sir neslan, dodajte mrvicu soli, ali nemojte da preterate, jer tu je i pečenica. Odozgo možete narendati i neki tvrdi sir. Ja sam imala odličan stari beli kozji sir koji rendamo u salatu, pa sam ga i ovde dodala.
Što se povrća i semenki tiče stvaite ono što volite i imate u tom trenutku kod kuće. Meni se mnogo dopada kombinacija boja sa crvenom paprikom i zelenim spanaćem. Možete staviti i neki drugi zeleniš, recimo mladu koprivu, kao u mom originalnom receptu za kiš.
Jogurt, mleko ili pavlaka… ili sva tri! Opet, stvar je toga šta imate pri ruci. Iskreno, ovo jelo nastalo je spontano na temu – šta imamo u frižideru da od toga ispadne zdrava večera.
ZrnoRa tortilje uvek imam u zamrzivaču i one su mi potpuni spas! Zamenjuju hleb, zamenjuju kore, a nekad igraju i svoju pravu ulogu.
Pozivam vas da isprobate ovo jednostavno jelo i naravno, da mi javite utiske!