Sastojci:
- 1 kg crvenog luka
- 250 ml jabukovog sirćeta
- 120 ml vode
- 2 kašike soli
- 1 kašika šećera
- lovorov list
- biber u zrnu
- dodtna oprema: maska za ronjenje, žvake, činija sa vodom….
Priprema:
Naseckajte luk na rebarca. Pomešajte sirće i vodu u šerpi. Dodajte so, šećer, lovorov list i zrna bibera. Kada tečnost provri, ubacite luk i kuvajte nekih 5-7 minuta, da baci ključ. Viljuškom vadite luk i punite tegle. Na kraju popunite tegle tečnošću iz šerpe, zatvorite i stavite u dunst da se hlade.
Služite kao salatu ili dodajte u soseve. Odlično ide uz kobasice ili ričet.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Na ovaj način možete kiseliti i klasičan crni luk, ali je crveni mnogo lepši vizuelno i manje oštar. Svakako dok seckate luk koristite svu dodatnu opremu jer sam se ja toliko isplakala i doživela ozbiljan bol u očima dok sam iseckala sav ovaj luk. Da napomenem seckala sam ga ispod aspiratora. Domaći je, nije iz uvoza i veoma je intenzivan i sočan, verovatno je i to doprinelo bolnom iskustvu.
Ako ne volite lovorov list, preskočite ga. Možete dodati par iglica ruzmarina ili dva karanfilića, ali nikako više od toga, luk ima glavnu ulogu ovde!
Taman sam mislila da završavam sa receptima za zimnicu, da je ostala još samo ljuta šargarepa, ali onda sam raspremajući frižider sa zminicom pronašla teglicu ovog luka od prošle godine i odnela mami. Ona i tata su se toliko oduševili, da sam morala i ove godine da napravim jednu turu. I tako, sad imamo i ovu simpatičnu roze zimnicu.
Ako češće koristitite crni luk, sigurno znate sve cake. Naravno, najlakše je ubaciti u secka, ali kada nam trebaju fina tanka rebarca to je nemoguće. Zato možete da probate sledeće: stavite masku za ronjenje, žvaćite mentol žvaku, držite luk u zamrzivaću 10ak minuta pre sečenja, držite ga u vodi sa ledom pre sečenja.
Možda svo moje plakanje ima veze s tim što ja jako retko koristim crni uk u svojoj kuhinji. Grašak, boraniju, pasulj… sve to pravim bez crnog luka. Ono što sam primetila jeste da su ovako pripremljena jela mnogo prijatnijeg ukusa i neuporedivo lakša za varenje, ne samo meni nego i gostma. Naravno, svako ima svoje viđenje i o ukusima ne raspravljamo.
Nadam se da ćete uživati u ovom ružičastom delikatesu i pozivam vas da mi pišete, koje su vaše tehnike za manje suza prilikom seckanja luka?