Sastojci:
- 1 srednja tikvica rendana
- 2 jaja ili 2 kašike mlevenog lana i 6 kašika vode
- 100-120ml meda
- korica jednog limuna
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 130g bademovog brašna
- 80g ovsenog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200g borovnica
Priprema:
Ako koristite zamenu za jaja prvo izmešajte lan i vodu i ostavite sa strane. Izrendajte tikvicu i malo je ocedite od vode. Izmešajte tikvicu, “jaja” limunov sok i koricu, ekstrakt vanile i med. Dodajte brašna, so i sodu i sjedinite smesu. Borovnice izmešajte sa kašikom ovsenog brašna i dodajte u smesu. Nežno špatulom umešajte borovnice. Prebacite u tepsiju 20x20cm koju ste obložili papirom i pecite na 180C oko 25 minuta.
Ostavite kolač da se malo prohladi pre sečenja.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Sigurno ste već čuli za kolače sa tikvicama, ako niste evo jednog. Nemojte da vas obeshrabri to što ide tikvica. Ona je ovde samo da vlažnost i učini kolač sočnim. Jako je važno da je ne izostavite.
Takođe, važan sastojak je bademovo brašno, jer je ono ovde jedini izvor masnoće, kao što vidite u receptu nema nikakvih dodatih masnoća. Možete dodati čak i malo više bademovog brašna tipa 150g.
Ponoviću kao i uvek, koristite organski limun jer korica običnog limuna nije preporučljiva za ishranu.Borovnice možete zameniti nekim drugim voćem. Oblažemo ih ovsenim brašnom kako ne bi skroz iscurele u kolač.
Ako vam se smesa učini previše suvom, dodajte još malo mede ili vode koju ste ocedili od tikvica. Ako koristite prava jaja, sigurno neće biti suvo.
Med možete zameniti javorovim sirupom, kokosovim, urminim… Koji god zaslađivač vam je omiljen. Samo pazite da ne bude preslatko.
I to je to. Smućkajte ovaj fantastičan kolačić i uživajte.