Sastojci za mali kolač 20x15cm:
- 100g ovsenog brašna
- 50g speltinog brašna
- 1.5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike vode
- 60g kokosovog ulja (u tečnom stanju)
- 50ml javorovog sirupa
- 4 manje nektarine, kašika kokosovog ulja, kašika javorovog sirupa, prstohvat cimeta
Priprema:
Očistite i iseckajte nektarine, stavite u šerpicu i dodajte kašiku kokosovog ulja, javorovog sirupa i malo cimeta. Poromešajte i kratko prodinstajte nektarine. Pomešajte mleveni lan i vodu i ostavite sa strane barem 5 minuta.
Pomešajte brašna, prašak za pecivo, malo korice limuna i cimet. Dodajte lažno jaje (lan i voda), kokosovo ulje i javorov sirup. Sjedinite smesu i rasporedite je po dnu pekača obloženog papirom za pečenje. Odozgo rasporedite nektarine. Pecite kolač na 180C, 25 minuta.
Isecite kolač na 8-10 delova i poslužite topao sa sladoledom od vanile ili rashlađen sa malo putera od orašastog voća (lešnika, badema ili kikirikija).
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ovaj recept možete napraviti i sa pravim jajetom. Takođe, možete koristiti samo speltino brašno ili belo brašno ako ga inače koristite u ishrani. Ovseno brašno nema gluten, pa će smesa delovati kao dečji plastelin, neka vas to ne brine, rasporedite ga rukama ili uz pomoć špatule.
Umesto javorovog sirupa možete koristiti med ili kokosov sirup. Sirup od urmi je malo gušći, pa ako budete imali problem da sjedinite testo s njim, dodajte malo vode ili limunovog soka. Za voće možete koristiti i kokosov šećer umesto javorovog sirupa, da se blago karamelizuje.
Ako nemate preciznu digitalnu vagicu, izmerila sam za vas – 1 kašika kokosovog ulja u tečnom stanju ima 5g, a javorov sirup oko 10-11g. Inače standardna kašikika sadrži 15ml tečnosti. Tako da će vam za testo u ovom receptu trebati 12 kašika kokosovog ulja i 3.5-4 kašike javorovog sirupa
Pored cimeta u testo možete dodati i malo muskatnog oraha i kardamoma.
Za prvi put ovo je ok količina, ali ako vam dolaze gosti, duplirajte mere i uzmite veću posudu. Obavezno probajte kolač sa nekim zdravim sladoledom od vanile i puterom od badema. Ako imate slani kikiriki puter i on će ići sjajno uz ovu poslasticu!
Kad dođe zima ovaj kolač možete praviti sa jabukama ili kruškama. A do tada, uživajte u još jednoj zdravoj letnjoj poslastici!