Sastojci:
- 100g ovsenih pahuljica
- 90g bademovog, ovsenog ili nekog integralnog brašna
- 1.5 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 30g (2 kašike) kokosovog ulja
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike vode (sobne t.)
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 80 ml meda ili javorovog sirupa
- 100g svežih malina
- Za ukrašavanje: crna čokolada, maline, lešnik, ružice…
Priprema:
Izmešajte kašiku lana sa tri kašike vode i ostavite sa strane (oko 5 minuta). Pomešajte sve suve sastojke. U drugoj činiji izmešajte tečne sastojke, pa im dodajte suve i sjedinite smesu. Nežno umešajte maline u smesu za kolačiće. Poklopite posudu i ohladite smesu u frižideru barem pola sata. Pravite kuglice, pa ih malo spljoštite da dobiju oblik kolačića. Pecite na 180C oko 20 minuta. Ostavite kolačiće da se skroz ohlade, pa ih nežno umočite do pola u istopljenu crnu čokoladu i ukrasite po želji – maline, ruže, lešnik… Ređajte na papir za pečenje ili podmašćenu tacnu i ostavite da se stegne glazura.
Kolačići mogu da stoje i do 7 dana, ako su vrućine, čuvajte ih u frižideru, preukusni su kad se fino rashlade.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Pre svega jedno upozorenje – spremite se na teške muke! Jer miris iz rerne dok se kolačići peku je neeeeveeerooovatan! Ne zna se šta lepše miriše: maline, vanila, javorov sirup… nestvarno! Možda je i bademovo brašno doprinelo – ja sam koristila pola mere ovsenog i pola mere bademovog.
Da se vratim na recept i sastojke. Ovo je posna varijanta, druga opcija je da uumesto kokosovog koristite običan puter, a umesto lažnog (lan+voda) koristite pravo jaje. U tom slučaju, važno je da i puter i jaje budu na sobnoj temperaturi kako bi se sve lepo sjedinilo. Ako koristite pravo jaje, ostavite malo više mesta između kolačića, jer će od njega dodatno narasti.
Umesto malina možete probati ovaj recept i sa drugim voćkama ili komadićima čokolade, ali prvo probajte s malinama, verujte na reč! Ono što je moj sledeći zadatak jeste da nečim zamenim javorov sirup nekom boljom varijantom, kako bi svi mogli da uživamo još više u ovim kolačićima.
U zdravoj hrani sam kupila posnu crnu čokoladu bez šećera ( sa steviom), otopila sam je u mikrotalasnoj 15ak sekundi i onda sam umakala kolačiće. Ređala sam ih na tanjir – vama savetujem da ređate na papir za pečenje ili da malo podmažete tanjir. Moji kolačići su se zalepili, jedva sam ih odvojila da ostanu celi.
Čokolada se super stvrdnula, bila mi je frka da li će hteti da se stegne van frižidera, ali uspelo je. Svakako možete da testirate – ako se ne steže dodajte malo putera (kokosovog ili običnog) i držite kolačiće u frižideru. Ove setive ružice su sve dostupnije kod nas. Ima ih u radnjama koje prodaju začine, u nekim zdravim hranama, pa čak i u nekim marketima kao začin za gin&tonic.
Ovo dovijanje sa posnim namirnicama mi je postalo prezabavno, nadam se da se i vama dopadaju novi recepti! Ne brinite, od mesa ne odustajem, ali interesantno je probati i nešto novo, a ovi kolačići će vas siiiigurno oduševiti!