Krekeri od semenki i parmezana

Sastojci:

  • 130g parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
  • 70g hladnog putera iseckanog na kockice
  • 120g semenki (susam, lan, suncokret, golica – sve po 30g)
  • 60g speltnog integralnog brašna
  • sok od pola limuna
  • Po želji: so, jedan čen belog luka, tucana paprika, ruzmarin…

Priprema:

U secku ili aparatu za mlevenje usitnite semenke, pazite da ne preterate da ne dobijete puter. Izrendajte sir i dodajte sve sastojke u secka ( u ovom koraku dodajte i začine po želji), ako dodajete beli luk prethpodno ga usitnite ili protisnite kroz gnječilicu. Umešajte sastojke u secku, biće potrebno da par puta otklopite i promešate. Prebacite smesu na papir za pečenje i formirajte valjak, zamotajte i ztavite u frižider na minimum 30 minuta. Nakon hlađenja smese, uključite rernu na 170C, ako imate rernu sa ventiltorom možete uključiti i tu opciju. Smesu isecite na krekere oko 0.5cm debljine i naređajte na papir za pečenje. Pecite oko 15 minuta, dok ne počnu da dobijaju zlatno-braon boju. Pazite da ih ne prepečete jer mogu postati gorki. Sačekajte da se ohlade, pa ih čuvajte u tegli ili nekoj zatvorenoj posudi… ako vam preteknu.

Poslužite kao zdraviju grickalicu, ili spakujte deci za užinu uz neku voćku koju vole.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako želite bezglutensku opciju, zamenite speltino brašno heljdinim. Začine i beli luk prilagodite ukusu vaše dece. Ja sam stavila jedan čen belog luka koji sam protisnula kroz gnječilicu, kao i malo čili paprike. Nisu bili ljuti, niti se luk osetio preterano, samo su bili fino začinjeni. Pošto sam imala samo parmezan koristila sam njega, ali sledeći put ću probati sa nekim malo blažim sirom.

Koji god sir da koristitite, nemojte kupovati već rendan, znam da je ušteda vremena, ali zaista mislim da je komad parmezana komad parmezana, nikad nisam srećna s onim mrvicama iz kesica. Rendala sam ga na najsitnije rende.

Ako nemate ili ne volite neke od ovih semenki samo dodajte druge u istoj količini. Bez obzira što parmezan ima svoju jačinu ukusa i slan je, ja sam ipak dodala pola kašičice soli, nekako sam se plašila da ne budu neslani. Svakako nije smetalo.

Semenke možete samleti i ranije, ali ih čuvajte u dobro zatvorenoj tegl u fržideru, da ne užegnu.  Samu smesu za krekere možete i zamrznuti, pa seći i peći po potrebi.

Krekeri su krckavi i ukusni i nakon par dana. Mi smo ih nosili na put i moram reći da su odlična užina za šetnju po šumi. Fino idu i uz jogurt svakako. Ovo je jedna varijacija na temu onih krekera sa semnkama i belim vinom.

Ovo je zaista zdravija varijanta od bilo čega kupovnog (osim ZrnoRa grickalica), semenke su pune zdravih nutrienata. Potrebno vam je samo malo volje i jedan secko da sebe i svoje najmilije obradujete zdravom grickalicom. Samo moram da vas upozorim, jako su zarazni, teško da ćete stati na jednom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno