Sastojci:
250g ražanog brašna
250g brašna od spelte
2dl ulja
2dl belog vina
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
500g semenki (150g suncokreta, 150g lana, 150g susma, 50g golice)
Priprema:
U vanglici izmešajte kašikom sve suve sastojke, a onda dodajte ulje i belo vino. Ostavite 15ak minuta da odstoji. Prebacite smesu na papir za pečenje, i razvaljajte oklagijom na debljinu oko 0.5cm. Stavite na pleh i zasecite na kvadratiće nožem za sečenje pice, ili običnim kuhinjskim nožem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko pola sata. Sačekajte da se malo prohladi, pa izlomite krekere po šemi po kojoj ste zasekli.
Služite uz jogurt za doručak ili uz babaganuš kao užinu.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kada izmešate sastojke smesa će biti rastresita, skoro kao pesak, neka vas to ne brine. Možete razvaljati na radnu površinu kao obično testo pa vaditi obilke modlicom i peći keksiće iz više tura. Meni je ova količina dovoljna za veliki pleh od rerne. Kada pečem keksiće vađene modlicama ili čašom, bude 2, 3 pleha. Pošto je ovo recept za brzinsku školsku užinu, dala sam vam najjedostavniju i najbržu varijantu.
Kombinaciju semenki možete praviti po želji. Kasno sam se setila da imam i crni susam, on bi baš bio interesantan u keksićima, bar vizuelno. Tako da ću morati da ponovim uskoro ove krekere. Možete dodati i suve začine tipa kim u zrnu, ruzmarin, origano… Bilo šta po vašoj želji, dovoljna je jako mala količina – jedan prstohvat. Ovo je osnovni recept koji se deci veoma dopada. Ako su vaša deca navikla na začine, možete ih slobodno dodati.
Uz belo vino u ovom receptu super ide parmezan, tako da možete dodati kašiku dve parmezana. Ako nemate belo vino, stavite pivo.
I sama brašna možete kombinovati prema svom ukusu i onome što inače konzumirete. Naravno, možete praviti i sa delom belog brašna, ali brašna od celog zrna su mnogo bolja za ovaj recept. Ako volite heljdino brašno, isprobajte i tu varijantu. Recimo kombinacija spelte i heljde.
Kada prvi put budete pravili krekere, dodajte so prema receptu, a onda po svojoj želji smanjite ili povećajte sledeći put. Možete posuti krupnu morsku so po krekerima pre pečenja. Blago utisnite so, da ne bi spala. Lepi su čak i bez soli, ali ja ipak volim da dodam malo više.
Inspiraciju za ovaj recept dobila sam od moje kume Rade koja je pravi virtouz u kuhinji. U stanju je da za jedno veče smota 1000 sarmi, i nikad je ništa ne mrzi. Samo da je neko tu da rukuje rernom, nisu u ljubavi nikako. Tako sam i saznala za ovaj recept jednom kada sam bila kod nje, ona je pravila keksiće, a ja sam bila zadužena za pečenje. Posle sam počela i sama da ih pravim i igram se sa kombinacijama brašna i semenki.
Krekeri mnogu dugo da stoje (ako ih ne pojedete), zgodni su za putovanja i školsku užinu. Samo ih pakujte u kutijice, jer će se u kesi izdrobiti pošto su veoma prhki. Ali čak i da se to desi, istresite mrve u šolju jogurta i eto vam doručka.