Krem čorba od koprive i sremuša

Sastojci:

  • 1 veza koprive
  • 2 veze sremuša
  • 1 mladi luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 manji koren celera
  • 1 čaša bademovog mleka
  • so, biber, maslinovo ulje
  • voda ili supa
  • 30g oljuštenih badema (opciono)
  • dodatna oprema – rukavice

Priprema:

Stavite rukavice, ako teba i 2 para i sa grančica koprive otkinite mlade listove. Isperite ih i stavite sa strane. Od veze sremuša takođe otkinite i isperite listove. Mladi luk iseckajte sitno, beli luk protisnite kroz presu ili iseckajte. Celer oljuštite i isecite na kocke, 2-3cm. Na malo maslinovog ulja propržite mladi luk, dodajte celer i propržite i njega kratko, zatim dodajte beli luk i nakon 10-ak sekundi dodajte i listove sremuša i koprive. Posolite, pobiberite, nalijte supom i vodom da prekrije sadržaj i kuvajte 20-ak minuta na srednjoj temperaturi. Ako dodajete bademe stavite i njih u ovom trenutku. Kada je celer omeknuo dodajte mleko i krčkajte još 2 minuta. Izblendirajte čorbu.

Poslužite toplu čorbu uz malo bibera odozgo.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je kremasta čorba, dakle nije potaž. Ako želite gustinu potaža možete dodati i krompir, ja ne volim kad se krompir blendira, a i sasvim mi je zadovoljavajuća ova gustina.

Obavezno koristite rukavice kada čistite koprivu! Pošto nisam našla lepu koprivu na pijaci, za vikend kada smo bili na selu komšinica mi je donela sa jednog proplanka punu kesu. Dok sam je nosila prisloniila sam kesu uz podlačticu, kopriva me je ožarila kroz kesu, toliko da mi je izašao plik! Od grančica i velikih listova koji su vam ostali možete skuvati „čaj“ ali ne za piće već za zalivanje biljaka. Dodajte po malo kada zalivate biljke. Meni je ovaj čaj pomogao da nanu odbranim od biljnih vaši prošlo leto.

Možete koristiti bilo koje biljno mleko, čak i pavlaku za kuvanje ako želite. Meni je sa bademovim odlično, super se slaže jer i u samu čorbu dodajem bademe. Oni daju posebnu notu ukusu, a od nekih ostanu i komadići, pa ima šta da se grcka u čorbi.

Bademe ćete najlakše oljuštiti ako ih prelijete vrelom vodom i ostavite u njoj dok se voda smlači. Onda opna sa badema sama spada. Ja sam naravno opet koristila listiće badema, zaboravila sam da sam kupila bademe. Neki ljudi listiće badema koriste za dekoraciju torti, moji svi odoše u čorbe.

Kad kuvam supu, obično skuvam pun lonac, pa jedan deo izlijem u plastične kutijice iz IKEA-e i zaledim, pa koristim za čorbe, potaže i rižota. Dodala sam jednu takvu kocku u ovu čorbu i dolila vrelu vodu.

Ovo je jedna prava prolećna čorbica, najlepši šumski zeleniš je u njoj. Nadam se da će vam se dopasti ova ideja i da ćete je isprobat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]