Krmenadle sa krem spanaćem

Sastojci:

  • krmenadle
  • kašika masti, so
  • 2 dl pavlake za kuvanje
  • 1 čen belog luka
  • pakovanje smrznutog spanaća (400g)
  • puter, so, kašika brašna
  • po želji: sir, jaje, kajmak
Tako ukusan obrok sa tako malo sastojaka

Priprema:

Zagrejte mast na tiganju i stavite krmenadle na vrelu mast, posolite. Kada se jedna strana zarumeni, okrenite ih. Zapecite i drugu stranu i nalijte vodu da prekrije krmenadle, smanjite temperaturu i krčkajte ih dok skroz ne omeknu, po potrebi dodajte vodu. Na kraju kada voda ispari i jedna strana dobije lepu karamelizovanu boju, okrenite krmenadle i dodajte još ½ dl vode, isključite ringlu i sačekajte da dobijete isti efekat i sa druge strane.

Na 2 kašike putera propržite usitnjen beli luk. Dodajte kašiku brašna i mešajte 30-ak sekundi da se brašno proprži. Sipajte pavlaku, promešajte par minuta i dodajte spanać. Mešajte polako dok se spanać otapa, ukoliko je pregusto, dodajte malo mleka, ako je previše retko, dodajte kašičicu brašna. Za 15-ak minuta spanać je gotov. Ukoliko želite na kraju dodajte malo sira ili kajmaka i jaje.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Najlepši, najlakši, najmanje zahtevan način pripreme krmenadli, šnicli, piletine… Krmenadle će biti sočne, a meso premekano, prosto se raspada.

Toliko je jednostavan da ne znam šta bih dodala. Pošto čuvam sestrinu decu (Luka 10 i Lana 3.5 godine) trebalo nam je nešto brzo, jednostavno, a opet hranljivo. Nas dve smo se igrale spremajući ovaj ručak, a njoj je bilo toliko zabavno, da je jutros tražila za doručak spanać i crtani Mornar Popaj.

Prilog možete praviti i od svežeg spanaća, samo ga prvo u cediljki prelijte vrelom vodom da omekne. Kada se ocedi prebacite ga na dasku i samo malo usitnite celu masu nožem. Ako je spanać zaleđen slobodno stavite cele brikete, odlediće se polako dok mešate. Nikada neću zaboraviti moju drugaricu koja je zaleđeni spanać stavila u 2 litra vrele vode da se otopi onda kada je pokušala da procedi… well you get the picture – ostala je bez svog spanaća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno