Sastojci:
- krmenadle
- kašika masti, so
- 2 dl pavlake za kuvanje
- 1 čen belog luka
- pakovanje smrznutog spanaća (400g)
- puter, so, kašika brašna
- po želji: sir, jaje, kajmak
Priprema:
Zagrejte mast na tiganju i stavite krmenadle na vrelu mast, posolite. Kada se jedna strana zarumeni, okrenite ih. Zapecite i drugu stranu i nalijte vodu da prekrije krmenadle, smanjite temperaturu i krčkajte ih dok skroz ne omeknu, po potrebi dodajte vodu. Na kraju kada voda ispari i jedna strana dobije lepu karamelizovanu boju, okrenite krmenadle i dodajte još ½ dl vode, isključite ringlu i sačekajte da dobijete isti efekat i sa druge strane.
Na 2 kašike putera propržite usitnjen beli luk. Dodajte kašiku brašna i mešajte 30-ak sekundi da se brašno proprži. Sipajte pavlaku, promešajte par minuta i dodajte spanać. Mešajte polako dok se spanać otapa, ukoliko je pregusto, dodajte malo mleka, ako je previše retko, dodajte kašičicu brašna. Za 15-ak minuta spanać je gotov. Ukoliko želite na kraju dodajte malo sira ili kajmaka i jaje.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Najlepši, najlakši, najmanje zahtevan način pripreme krmenadli, šnicli, piletine… Krmenadle će biti sočne, a meso premekano, prosto se raspada.
Toliko je jednostavan da ne znam šta bih dodala. Pošto čuvam sestrinu decu (Luka 10 i Lana 3.5 godine) trebalo nam je nešto brzo, jednostavno, a opet hranljivo. Nas dve smo se igrale spremajući ovaj ručak, a njoj je bilo toliko zabavno, da je jutros tražila za doručak spanać i crtani Mornar Popaj.
Prilog možete praviti i od svežeg spanaća, samo ga prvo u cediljki prelijte vrelom vodom da omekne. Kada se ocedi prebacite ga na dasku i samo malo usitnite celu masu nožem. Ako je spanać zaleđen slobodno stavite cele brikete, odlediće se polako dok mešate. Nikada neću zaboraviti moju drugaricu koja je zaleđeni spanać stavila u 2 litra vrele vode da se otopi onda kada je pokušala da procedi… well you get the picture – ostala je bez svog spanaća.