Kuvano vino

Sastojci:

  • 1 l crvenog vina
  • 4 dl vode
  • 80 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kašičice cimeta
  • 5-6 klinčića (karanfilića)
  • 5-6 zrna crnog bibera
  • 1 pomorandža

Priprema:

U šerpu staviti šećer, vodu, začine i pomorandžu nasečenu na kriške. Kada sadržaj proključa dodajte vino i zagrejte poklopljeno skoro do tačke vrenja, ali nikako ne dozvolite da proključa. Probajte i dodajte šećer ukoliko želite slađi ukus. Skinite sa ringle i servirajte vruće u šoljama ili vatrostalnim čašama sa drškom. Čuvajte poklopljeno da održi temperaturu i zadrži alkohol.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je jedan od izuzetno retkih slučajeva kada je uredu i čak poželjno da koristite što lošije vino. Nikako nemojte kuvati kvalitetna vina jer će imati opor i težak ukus. Najbolja su litarska vina, čak i ona u tetrapaku ili plastičnoj flaši, što jeftinije to bolje.

Nemojte da vas uplaši količina vode, deo će svakako ispariti dok smeša proključa.

Ukoliko imate štapiće cimeta biće dovoljan jedan ili dva, u zavsnosti koliko volite ukus cimeta.

Ovo je bio veliki izazov za mene da izmerim sve sastojke jer ih dodajem prilično odokativno, tako da svakako možete da se igrate sa količinama i korigujete ih prema svom ukusu. Ako vam neki zafali, nije strašno, takođe ako volite zvezdasti anis ili muskatni oraščić, možete dodati mrvicu, ali nemojte preterati jer su oba izuzetno jakog ukusa.

Ideje za satojke sam skupljala godinama i usavršavala u sjajnom društvu.

Ja volim da stavim pomorandžu sa korom, pa je prethodno držim u rastvoru bioenzima zbog pesticida. Pisaću vam uskoro i o bioenzimu i njegovim prednostima i primenama.

Uživajte u ovom predivnom mirisu i ukusu zime uz itaijanske cantuccini kolačiće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno