Sastojci za kalup 20 cm:
- 50 g ovsenih pahuljica
- 50 g pečenih badema
- 3 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika kakaa
- 500 ml slatke pavlake
- 350 – 400 g crne čokolade
Priprema:
U blender stavite pahuljice i bademe i kratko izblendirajte da se usitne. Dodajte kakao, javorov sirup i otopljeno kokosovo ulje i sjedinite u blenderu. Smesu rasporedite po dnu kalupa koje ste obložili papirom za pečenje i stavite u frižider dok napravite ganaš. U jednu činiju izlomite čokoladu na kockice, pavlaku zagrejte na laganoj vatri, skoro da počne da vri. Znaćete da je dovoljno zagejana kada počnu po površini i ivicama da se pojavljuju sitni balončići. Prelijte vrelu pavlaku preko čokolade, sačekajte jedan minut i onda mešajte sve dok se ne formira fini krem. Raporedite krem preko ohlađene korice i stavite u frižider da se stegne najmanje 3 sata.
Pre služenja i sečenja izvadite torticu iz frižidera na 10 minuta.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ove čoko mus torte su za mene najomiljenije i najjednostavnije čoko poslastice. Ima 101 varijanta, a sve je do toga šta preferirate. Možete čak rasporediti ovaj kolač i u činijice, tako sam ja pravila za Veliki petak – pa svakom po porcija.
E sad, ja inače ne koristim biljne slatke pavlake, ali ovde je bila ideja da tortca bude posna, pa sam morala da pribegnem tom sastojku. Ukus je bio sjajan, verovatno i zato što te biljne pavlake imaju dodatni šećer.
Par dana kasnije, pravila sam i od mlečne nezaslađene pavlake (imate President, Kravicu, kao i one u mlečnim kioscima na pijaci) i bila je takođe savršena. Ako pravite od mlečne pavlake, a plašite se da neće biti dovoljno slatko, u mus možete dodati malo zaslađivača po želji – recimo javorov sirup.
Kada počnem da mešam pavlaku i čokoladu, smesa uvek deluje nepovezivo, ali n kraju uvek bude savršeno glatka i homogena. Ako vam se slučajno desi da neće da se sjedini, to je u glavnom posledica nedovoljno zagrejane pavlake. Rešenje je jako jednostavno, stavite činiju sa čokoladom i pavlakom na paru i mešajte polako.
Umesto kokosovog ulja, možete a koristite puter, a umesto pečenih badema možete staviti pečene lešnike ili čak orahe ako volite. Ovo je bio kolač od sastojaka koje u tom trenutku imam u kući, pa sam zato stavila ove blanširane bademe koje sam kratko prepekla u tiganju. Za mus sam koristila crnu čokoladu bez dodatog šećera, tj. sa steviom.
Od ove količine ćete dobiti zaista tanku koricu, tako da ako imate veći kalup ili želite malo deblju, možete slobodno da duplirate sastojke.
Sjajna poslastia za praznike – bilo da je Uskrs ili Prvi maj, pošto tih dana jedemo veće količine jaja i mesa, onda pravimo ovakve tortice da drže balans.