Sastojci:
- 500g švapskog ili nekog drugog sitnog, punomasnog, kremastog sira
- 150g šećera
- 100g putera
- 4 јаја
- 2 kašike griza
- 1 šaka suvog grožđa (30g)
- rendana kora od pola limuna
- glazura: 8 kašika slatke pavlake, 3 kašike kakao praha, 4 kašike šećera, kašika putera
Priprema:
Odvojite žumance od belanca i stavite u različite posude. Čvrsto umutite belanca i ostavite sa strane. Mutite žumanca sa šećerom 3-5 minuta da se dobije svetla viskozna masa. Dodajte omekšan puter i sir. Mutite smesu dok ne postane glatka. Dodajte griz, suvo grožđe i narendanu koru pola limuna i još malo umutite. Kašikom ili špatulom dodajte belanca u smešu iz 2-3 puta, mešajući polako. Kalup veličine 24×10 cm dobro podmažite puterom ili stavite papir za pečenje. Sipajte mešavinu u kalup poravnajte i pecite 50 do 60 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C. Tokom pečenja sirnik narasta dosta, ali posle splasne – to je normalno.
Prohladite sirnik i pripremite glazuru. Stavite sastojke u šerpicu i otopite na tihoj vatri uz stalno mešanje, dok se sastojci ne homogenizuju. Pažljivo i hitro, pošto je sirnik mekan i vlažan, prebacite ga na tanjir i prelijte ga toplom glazurom. Obavezno ohladite sirnik pre služenja. Ako odstoji u frižideru preko noći biće još ukusniji.
Secite na kriške i služite uz kafu.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Za ovaj sirnik koristila sam tvorog – sir koji se pavi u Ukrajni i Rusiji, a u našim krajevima zove se i urda ili vurda. Najvažnije je da je to neki sitan, kremast sir koji ima visok procenat masnoće. Ako vam se čini da nije dovoljno kremast, možete ga dodatno obraditi štapnim mikserom. Takođe bitno je da nije previše slan ili kiseo. Zato sam navela sremski/švapski sir kao dobru opciju.
Predlažem da suvo grožđe prvo potopite pola sata u toplu vodu, kako bi iz njega izašle sve štetne materije koje nastaju tokom „sušenja“ voća. Većina suvog voća sadrži velike količine sumpora, pa ih je zbog toga uvek dobro potopiti u vruću vodu.
Ovaj kolač, koji savršeno ide uz kafu, prvi put sam probala u Lavovu, u čuvenom lokalu Світ Кави (svet kafe) u kojem se prodaje veliki broj napitaka napravljenih od najkvalitetnijih zrna kafe iz različitih delova sveta. Uz kafu prodaju se i 2 vrste kolača i biskvit. I to je cela ponuda. Sam kafe smešten je iza jedne predivne crkve, potuno ušuškan, sa malom baštom na kaldrmisanom pločniku, stolicama od ratana, malom tendom… Čitav ambijent, miris ove vrhunske kafe i lagani žamor, navešće vas da pomislite da ste u nekoj zavučenoj uličici u sred Italije. Ovo je mesto na koje sam najčešće odlazila uživajući sa svojim prijateljima studentima i jedva čekam da ga ponovo posetim, a do tada mi ostaje da uživam u sirniku i kafi na svojoj terasi.