Sastojci:

  • kore ZrnoRa Dve sestre
  • 2 mlada luka
  • 1 veća šargarepa
  • ½ glavice kupusa (kineskog ili domaćeg)
  • 1 crvena paprika
  • 3 kašike klica po želji
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika ojster sosa
  • po želji: komadići piletine, gambori ili mlevena junetina
  • Za umak: kašika tamari (soja) sosa, kašika pirinčanog umeboši sirćeta, kašika susamovog ulja, kašičica susama, na vrh kašičce tucane paprike

Priprema:

Naseckajte povrće. Kratko propržite mladi luk, dodajte šargarepu i kupus, dodajte soja sos i ojster sos i prodinstajte kratko. Dodajte crvenu papriku i klice i promešajte. Ako pravite rolnice sa gamborima ili mesom, propržite ovaj dodatak kratko sa malo soli. Koru isecite na 6 delova, tako kako su presavijene, na jedan kraj stavite kašiku fila (i kašičicu mesa), preklopite bočne strane ka sredini i urolajte rolnicu po dužini – kao kada filujemo sarme. Naređajte rolnice na pek papir, premažie sa malo ulja i pecite 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C (dok ne porumene, sasvim malo je dovoljno). Za to vreme izmešajte sastojke za umak.

Rolnice su sjajne kao predjelo, deo ručka ili 1-2 komada za večeru. Mogu se jesti i tople i hladne.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Zašto su ovo letnje, a ne prolećne rolnice – pa recimo zato što imaju papriku koja je letnja povrćka, a i leto je počelo pre par dana. Za ove letnje rolnice možete koristiti kore po želji, ja sam izabrala najzdraviju varijantu. Ova količina povrća bila mi je dovoljna za 3 kore koje sam podelila na 6 delova. Ostatak koa zapakujte lepo i uvajte u zamrzivaču. Mogu stajati i nekoliko meseci, ali neće izdržati toliko sigurno.

Ono što je sjajno jeste da se ove kore mogu jesti i nepečene, tako da ako ne želite da uključujete rernu, možete ih jesti i ovako, samo smotane. Takođe, ako više volite, možete rolnice i propržiti kratko. Po minut sa svake strane. Ja uvek biram pečenje pre prženja. Radije ću da uključim i rernu i klimu i da se sve spremi samo, nego da moram da stojim pored šporeta, obrćem, okrećem, posle da luftiram pola dana… a i zdravije je!

Kombinacija povrća u ovim rolnicama je potpuno proizvoljna, možete dodati i bambus ako imate. Važno je da povrće sečete na žilijen iliti tanke trakice. Možete koristiti neku smrznutu kinesku mešavinu, ali gledajte da bude proverena, da bude nešto što ste već probali – ima raznih. Što se klica tiče, najbolje su sveže, ali ako nemate možete koristiti i one iz konzerve.

U umak možete dodati kašičicu meda ili tamnog muskovado šećera, kao i usitnjen čen belog luka. Ja sam ovog puta napravila osnovnu varijantu sa ovim divnim sosevima koje sam osvojila na nagradnoj igri. Ako nemate sastojke za umak, nemojte odustajati od ovog jela, rolnice su odlične i bez njega.

I još jedna mala napomena – kineske rolnice se generalno prave sa pirinčanim papirom, koji na sekund potpite u vodu da omekne. Pirinčani papir možete kupiti u nekim radnjama zdrave hrane, kao i u mega marketima. Za početak predlažem da isprobate sa ZrnoRa korama.

Ovo je moj malli doprinos za početak posta. Nadam se da će vam se svideti ova home made varijanta kineskog specijaliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno