Sastojci:
- proseko, dobro ohlađen
- sirup od zove, limun, sveža nana, led, mineralna voda
- jagode, šećer
- narandža
Priprema:
Hugo – U veliku vinsku čašu, ili čašu od 3dl sipajte 30ml sirupa od zove, dodajte 2 kašike soka od limuna, 0.5dl mineralne vode i listiće nane. Stavite nekoliko kockica leda (u zavisnosti od toga koliko hladan koktel želite) i dopunite čašu prosekom. Ukrasite kriškom limuna.
Rosini – Prvo napravite pire od jagoda i jedne kašičice šećera. U čašu u kojoj ćete poslužiti koktel sipajte pire do pola, a zatim dopunite čašu prosekom. Dolivajte polako jer će jako peniti. Zasecite jednu jagodu i stavte je na ivicu čaše za dekoraciju.
Mimoza – U usku visoku čašu za šampanjac sipajte sok od sveže isceđene narandže do pola. Dopunite ostatak prosekom. Ukoliko imate kandirane korice narandže, možete ih dodati kao dekoraciju.
Poslužite u dobrom društvu i uživajte u osveženju.
Detalji i saveti uz ove recepte:
Za sva tri koktela važno je da penušavo vino bude dobro rashlađeno. Što je bolji proseko, to će kokteli biti ukusniji. Ja sam ovaj imala u frižideru, pa sam rešila da ga iskoristim i dobro se pokazao. Solidan proseko za koktele se može naći na sniženjima za nekih 600-700 dinara u marketima. Ima i nekih koji koštaju 300-400 dinara, ali oni su zaista lošeg kvaliteta, preslatki su i pokvariće koktel, tako da ih izbegnite ako možete.
Ako ste pravili sirup od zove po mom receptu, možete malo pojačati dozu jer nije previše sladak. Ako je neki slađi sirup, dodajte malo više limunovog soka ili kisele vode. Čašu možete u potpunosti napuniti ledom, pa onda dodavati sastojke redom. Umesto limuna možete upotrebiti i limetu, koja će dati jednu novu dimenziju koktelu. A ako vam ostane sirupa do zime, možete uživati u ukusu leta i tada. Za zimsku varijantu, ako nemate svežu nanu dodajte par kapi sirupa od nane.
Može se desiti da su jagode veoma slatke, ako je to slučaj, nemojte dodavati šećer u pire od jagoda, osim ako ne volite slađe koktele. Sjajna ideja za rosini je da jagode prvo zamrznete, samo pazite da imate dovoljno jak blender da od njih napravite pire. Što nas dovodi do toga da i u ovom koktelu možemo da uživamo i kad zaveje. Koliko kilograma jagoda ste zamrzli zbog ove informacije?
Ukoliko želite, u mimozu možete dodati drobljeni led. Stavite kockice leda u kuhinjsku krpu i izlupajte ih tučkom za meso. Mimozu možete dekorisati i svežim jagodama ili trouglićima narandže, igrajte se.
Kao i za sve u životu, za koktele je važno u kakvom ste društvu. Imala sam ideju da sa vama podelim ove recepte, a onda se savršeno namestilo da nam je došla prijateljica Mara, kojoj se dopala ideja isprobavanja koktela. Naravno, sve se završilo uz mnogo smeha i zabave, hoće to od mehurića. Davno sam naučila da penušavci zaista podžu raspoloženje, bude iskričave poglede na svet i sve je što kažu nekeko bubbly. Mnogi ljudi ispijanje penušavih vina vezuju za slavlja, specijane prilike, Novu godinu… A u stvari slavlje je stanje uma, nemojte čekati specijalne prilike. Napravite sebi specijalan ugođaj uz drage ljude.