Sastojci:
- 1 pakovanje lignji (400g)
- 10-15 čeri paradajza
- 15-20 maslina po želji
- 2 kašike kapara (opciono)
- 4 pune kašike prezli
- 3 kašike parmezana (ako nije vreme posta)
- ½ veze peršuna
- 1 veći čen belog luka
- so, biber, tucana paprika, maslinovo ulje
Priprema:
Operite lignje, isecite ih i dobro ocedite. Posolite lignje, poprskejte ih maslinovim uljem i dobro izmešajte. U prezle dodajte biber, tucanu papriku, naseckani peršun i pasirani beli luk. Promešajte da se ukusi prožmu. Prvo uvaljajte lignje u prezle i poređajte na papir za pečenje na plehu koji ste malo nauljili. Zatim redom uvaljajte čeri, masline i kapare i rasporedite između lignji. Poprskajte ceo sadržaj sa još malo ulja. Pecite na 200C 25-30 minuta.
Poslužite lignje uz zelenu salatu i čašu vina.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Od jutros nešto mislim, verujem da bi na ovaj način mogle da se spreme i papaline! Obavezno ću isprobati, pa ću vam pisati o tome. Lignje spremljene na ovakav način su zaista preukusne, mekane, a krckave. Nisu žilave ni malo.
Lignje je važno lepo oprati, odstraniti sve što je možda promaklo prilikom čišćenja (bez obzira što ste ih kupili zamrznute). Možete kupiti i već isečene, samo nikako nemojte kupovati panirane, one su pune svega što nije ni približno hrana.
Masline birajte prema svom ukusu. Svakako zbog lakšeg konzumiranja pogodnije su masline bez koštica, ali ni sa celovitim nećete pogrešiti. Ja najviše volim masline na meru, ima jedan sjajan čovek na Kaleniću kod koga redovno kupujem. Njegove kritske masline su mi najlepše.
Čeri možete preseći na pola ako želite, moj je bio baš sitan pa sam ga ostavila ucelo. Super će biti kad stigne pravi domaći čeri raznih boja, da ovo jelo bude još šarenije!
E sad kapari… Kapare možete i ne morate staviti. Možete staviti one sitne klasične, nisam pravila s njima, ali sigurno je super. Ja sam u svojoj glavi zamislila da ovo jelo spremim sa ovim krupnim, sicilijanskim kaparima… Potraga je bila duga, temeljna i do poslednjeg trenutka pred pripremu jela – razočaravajuća. Ali bila sam uporna i verovala u svoju viziju (koliko god to vama šašavo zvučalo, jer u pitanju je recept). Ako vas zanima, ima jedna tezga na Kaleniću i ako sam dobro shvatila ima i u Metrou. Sigurno ima još negde, ali ovo za sada znam.
Jedva čekam da pravim ovo jelo posle praznika, pa da dodam i parmezan kao u originalnj zamisli, ali za sada vam mogu reći da je i ovako feeeenomenalno. Imala sam ogromnu tremu jer vam se prošlogodišnji recept od lignji za Veliki petak mnogo dopao i mislila sam da nema šanse da ga nadmašim, verujte mi, ovo jelo ne možete da prestanete da jedete!
Uživajte u praznicima, sledeći recept biće za Uskršnju poslasticu.