Sastojci za 12-16 mafina:
- 250g brašna (spelta ili integralno pšenično)
- 2 jaja
- 250g tikvice
- 120g šargarepe
- 30g graška
- 30g kukuruza šećerca
- 125g kačkavalja (čedar, gauda, edamer)
- 120ml mleka
- 2 kašike grčkog jogurta
- 40ml maslinovog ulja (2-3 kašike)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
Priprema:
U ključaloj vodi prokuvajte grašak i šećerac 5 minuta i ocedite. Izrendaje šargarepu i tikvicu i iscedite u čistoj kuhinjskoj krpi od viška sokova. Izrendajte i kačkavalj. Umutite jaja viljuškom, a brašno pomešajte sa solju i praškom za pecivo. Lagano viljuškom izmešajte sve sastojke da se sjedine. Nemojte predugo mešati. Ukoliko nemate korpice nauljite kalupe. Pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 180C (moja je oslabila pa pečem na 200C).
Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. Jednako su ukusni i topli i hladni.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Obavezno ispoštujte ovaj korak da ne mešate previše smesu. Ako budete previše mešali, mafini će biti tvrdi. Sama smesa će vam možda delovati čudno, biće gusta i grudvičava, kao kad smo kao mali pravili kolače od blata, e baš to nam treba.
Ukoliko neko od ovog povrća nemate, ili ne volite, zamenite ga istom količinom nekog drugog povrća iz recepta, samo neka ukupna količina bude ista. Možete koristiti i brokoli, paprike, spanać, sušeni paradajz, bundevu, pečurke, koje god povrće volite.
Što se sira tiče, ja sam se ovaj put odlučila za čedar jer sam ga samo jednom probala (u svojim receptima) i nisam bila najsrećnjija, pa sam poželela da mu pružim još jednu šansu… I to mu je dosta, bar dok ne nađem neki pravi izvorni engleski čedar. Ovaj iz marketa, lepo obojeni nema ama baš nikakav ukus. Ima toliko lepih starih, tvrdih sireva domaće proizvodnje – čak sličnih ovom po teksturi, ali mnogo lepšg i bogatijeg ukusa.
Koristila sam kombnaciju spelte i pšeničnog integralnog brašna, ako želite možete koristiti i obično belo brašno, ja ipak biram zdravije varjante. Od ove smese ispalo mi je 12 punih kalupa, plus ostatak koji sam ispekla u keramičkoj remkin posudi za creme brulee. Ali verujem da bi čitava smesa mogla da se ispeče u tepsji za proju.
Ove slane mafine možete zamrznuti ako želite. Mogu vam stajati u zamrzivaču i 2-3 meseca, samo ih dobro pojedinačno zamotajte i stavite ih sve zajedno u kesu sa zip zatvaračem. Tako će najbolje sačuvati svju svežinu.
Ako imate mnogo malu decu, kao moja kuma Jeca koja me je skoro pitala za neki mafin recept, ovo može biti sjajan doručak za njih. Jedino što iz njihove smese možete izbaciti so, ako želite.
Ovaj recept je veliki korak za mene, mafini i ja nismo neki drugari jer sam ih uvek gledala kao nezanimljiv sladak ’leba. Međutim, nakon ovoga imam želju da isprobam i neki recept za slatke mafine, da li ste za?