Maklava bez šećera

Sastojci za posudu 24cm:

  • 250g mlevenog maka
  • 3 kore za pitu ZrnoRa 100% spelta
  • 250ml biljnog mleka
  • 8 kašika eritritola (ili odgovarajuća količina stevije)
  • 40g oraha
  • 30g suvih brusnica ili suvih višanja
  • 2 kašike akvafabe (opciono)
  • maslinovo ulje

Priprema:

Umutite 4 kašike eritritola sa akvafabom i dodajte ostale sastojke – mak, mleko, iseckane orahe, brusnice i 2 kašike maslinovog ulja. Umutite mikserom da se sve sjedini. Posudu za pečenje premžite sa malo ulja, stavite na dno dve kore i ređajte naizmenično fil i po jednu koru. Završite korom i isecite pažljivo na rombove oštrim nožem. Pecite na 180C 25-30 minuta. U međuvremenu zagrejte preostale 4 kašike eritritola sa 4 kašike vode. Prelijte vruću maklavu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Kada me je Ana ZrnoRa izazvala jednim postom na instagramu da osmislim slatkiš koji mogu da jedu svi, odmah mi je na pamet pala mokra pita s makom. Ali pošto ona nije ni posna, niti za ljude koji imaju problema sa nivoom šećera u krvi, morala sam malo da se potrudim oko prilagođavanja recepta.

Imala sam čak i ideju da napravim sa biljnom kiselom pavlakom, ali sam ipak želela da olakšam onima koji hoće da isprobaju ovaj recept jer se takav proizvod kod nas jako teško nalazi. I tako je nastao ovaj miks maka i zdrave baklave. I to sa domaćim mlekom od badema – Mlekce Biljno.

Mak je domaći, iz Banata, a proizvode ga divni ljudi sa poljoprivrednog gazdinstva Jovandić. U Beograd isporučuju na kuću, a mak je samleven tog dana kad se donese. Može vam stajati u zamrzivaču do upotrebe, nije potrebno nikakvo odmrzavanje, čim ga izvadite spreman je za korišćenje.

Ukoliko imate iskustva sa veštačkim zaslađivačima molim vas da mi pišete koje su neke razmere i odnosi. Ja za sada idem prema osećaju. Meni je ovakva maklava bila super, ali pošto suprugu nije bilo dovoljno slatko zagrejala sam jednu kašičicu stevije sa par kašika vode i prelila još jednom.

O akvafabi (vodi koja nastaje kao nusproizvod prilikom kuvanja leblebija) sam već pisala u postu o vege tortiljama. Njena primena je mnogostruka, a može dosta dugo da izdrži u frižideru. Meni je ova stajala sigurno 10 dana.

Pazite da je voće koje koristite sušeno, a ne kandirano. Ja sam imala divne suve višnje i suve brusnice iz obližnje prodavnice zdrave hrane. Meni je i to bilo dovoljno da zasladi ovu pitu. Ako želite možete umesto ovih zaslađivača samleti sveže urme i dodati njih. Izbora je mnogo, a ja sam vam dala ideju i inspiraciju.

Pišite mi kada isprobate recept, baš bih volela da čujem kako vam se dopalo. A za nas koji jedemo malo raznovrsnije obećavam i klasičnu mokru pitu s makom jednom.

Ovi beli kristal po vrhu su od ohlađenog eritritola, ali ukusu ne smeta ništa

I za sam kraj imam samo jednu malu napomenu – ovaj recept je moja podrška malim proizvožačima, lokalnim vrednicama, nije plaćen post niti sponzorisan. Pozivam vas da mi slobodno preporučite vaše omiljene lokalne proizvođače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno