Sastojci za posudu 24cm:
- 250g mlevenog maka
- 3 kore za pitu ZrnoRa 100% spelta
- 250ml biljnog mleka
- 8 kašika eritritola (ili odgovarajuća količina stevije)
- 40g oraha
- 30g suvih brusnica ili suvih višanja
- 2 kašike akvafabe (opciono)
- maslinovo ulje
Priprema:
Umutite 4 kašike eritritola sa akvafabom i dodajte ostale sastojke – mak, mleko, iseckane orahe, brusnice i 2 kašike maslinovog ulja. Umutite mikserom da se sve sjedini. Posudu za pečenje premžite sa malo ulja, stavite na dno dve kore i ređajte naizmenično fil i po jednu koru. Završite korom i isecite pažljivo na rombove oštrim nožem. Pecite na 180C 25-30 minuta. U međuvremenu zagrejte preostale 4 kašike eritritola sa 4 kašike vode. Prelijte vruću maklavu.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kada me je Ana ZrnoRa izazvala jednim postom na instagramu da osmislim slatkiš koji mogu da jedu svi, odmah mi je na pamet pala mokra pita s makom. Ali pošto ona nije ni posna, niti za ljude koji imaju problema sa nivoom šećera u krvi, morala sam malo da se potrudim oko prilagođavanja recepta.
Imala sam čak i ideju da napravim sa biljnom kiselom pavlakom, ali sam ipak želela da olakšam onima koji hoće da isprobaju ovaj recept jer se takav proizvod kod nas jako teško nalazi. I tako je nastao ovaj miks maka i zdrave baklave. I to sa domaćim mlekom od badema – Mlekce Biljno.
Mak je domaći, iz Banata, a proizvode ga divni ljudi sa poljoprivrednog gazdinstva Jovandić. U Beograd isporučuju na kuću, a mak je samleven tog dana kad se donese. Može vam stajati u zamrzivaču do upotrebe, nije potrebno nikakvo odmrzavanje, čim ga izvadite spreman je za korišćenje.
Ukoliko imate iskustva sa veštačkim zaslađivačima molim vas da mi pišete koje su neke razmere i odnosi. Ja za sada idem prema osećaju. Meni je ovakva maklava bila super, ali pošto suprugu nije bilo dovoljno slatko zagrejala sam jednu kašičicu stevije sa par kašika vode i prelila još jednom.
O akvafabi (vodi koja nastaje kao nusproizvod prilikom kuvanja leblebija) sam već pisala u postu o vege tortiljama. Njena primena je mnogostruka, a može dosta dugo da izdrži u frižideru. Meni je ova stajala sigurno 10 dana.
Pazite da je voće koje koristite sušeno, a ne kandirano. Ja sam imala divne suve višnje i suve brusnice iz obližnje prodavnice zdrave hrane. Meni je i to bilo dovoljno da zasladi ovu pitu. Ako želite možete umesto ovih zaslađivača samleti sveže urme i dodati njih. Izbora je mnogo, a ja sam vam dala ideju i inspiraciju.
Pišite mi kada isprobate recept, baš bih volela da čujem kako vam se dopalo. A za nas koji jedemo malo raznovrsnije obećavam i klasičnu mokru pitu s makom jednom.
I za sam kraj imam samo jednu malu napomenu – ovaj recept je moja podrška malim proizvožačima, lokalnim vrednicama, nije plaćen post niti sponzorisan. Pozivam vas da mi slobodno preporučite vaše omiljene lokalne proizvođače.