Sastojci:

  • 4-5 krilaca po osobi
  • sve vrste sušene paprike: mlevena, tucana, ljuta, slatka, dimljena (po pola kašičice)
  • soya sos, može čak i oyster sos ukoliko ga imate – oko 0,5dl
  • kašičica Vorčester sosa
  • kašika meda
  • kašika džema od kajsije (opciono)
  • kašičica senfa
  • 2-3 kašike barbikju sosa ili domaćeg kečapa
  • sveže mleveni biber
  • svež vlašac za serviranje, ako mu je sezona

Sastojci za umak:

  • Pavlaka
  • Majonez
  • Kašika limunovog soka
  • Pasirano čeno belog luka

Priprema:

U činiji u kojoj će se piletina marinirati pomešajte sve sastojke. Krilca presecite da odvojite batačiće od „ravnog“ dela i dodajte u marinadu. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Zatvorite posudu ili prekrijte folijom. Držite u frižideru preko noći ili barem 2-3 sata. Izvadite krilca na vreme pre pečenja da dostignu sobnu temperaturu.

U pleh u kojem ćete peći krilca stavite papir za pečenje, naređajte krilca, i prelite ih preostalom marinadom. Pokrijte folijom i pecite na 220C oko 2 sata. Nakon prvih sat vremena okrenite krilca pokrijte i vratite u rernu na još 45minuta. Poslednjih 15 do 30 minuta pecite bez foije.

Treba da se zapeku, ali pazite da marinada ne zagori previše.
Prilikom serviranja pospite krilca svežim vlašcem.

Umak:

Izmešajte sve sastojke i ostavite umak u frižideru nekih 20ak minuta da se sastojci prožmu.

Detalji i savet uz ovaj recept:

Ako je frka za nabavku mesa koji god da je praznik, krilca ćete uvek naći.
Možete ih peći i cela, ali ja volim da ih presečem, lakše je za mariniranje, a i posle za jelo.

Što se začina tiče – pustite mašti na volju, zaista možete eksperimentisati. Važno je da postoji nešto na bazi paradajza (barbikju ili domaći kečap), nešto slano (soya i oyster sos – ja moje kupujem u 70om bloku), neka varijanta sušene paprike (ja stavim sve koje imam) i naravno nešto slatko, lepljivo (jednom sam čak stavila domaći gusti sirup od maline).

Moja omiljena dimljena paprika

Ako imate tečni dim, dimljenu papriku ili dimljenu so možete dodati, ali oprezno, to su jaki ukusi i ne treba da preovladaju. Jednom me je tečni dim prsnuo dok sam ga dodavala, ceo dan sam bila kao dimljena šunka.

Uz ovo jelo odlično ide pomfrit od batata i zelena salata. Od pića možete odabrati neko fino pivo ili proseco.

Nadam se da ćete uživati u ovom „spas u poslednji čas“ receptu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno