Sastojci:
- 4-5 krilaca po osobi
- sve vrste sušene paprike: mlevena, tucana, ljuta, slatka, dimljena (po pola kašičice)
- soya sos, može čak i oyster sos ukoliko ga imate – oko 0,5dl
- kašičica Vorčester sosa
- kašika meda
- kašika džema od kajsije (opciono)
- kašičica senfa
- 2-3 kašike barbikju sosa ili domaćeg kečapa
- sveže mleveni biber
- svež vlašac za serviranje, ako mu je sezona
Sastojci za umak:
- Pavlaka
- Majonez
- Kašika limunovog soka
- Pasirano čeno belog luka
Priprema:
U činiji u kojoj će se piletina marinirati pomešajte sve sastojke. Krilca presecite da odvojite batačiće od „ravnog“ dela i dodajte u marinadu. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Zatvorite posudu ili prekrijte folijom. Držite u frižideru preko noći ili barem 2-3 sata. Izvadite krilca na vreme pre pečenja da dostignu sobnu temperaturu.
U pleh u kojem ćete peći krilca stavite papir za pečenje, naređajte krilca, i prelite ih preostalom marinadom. Pokrijte folijom i pecite na 220C oko 2 sata. Nakon prvih sat vremena okrenite krilca pokrijte i vratite u rernu na još 45minuta. Poslednjih 15 do 30 minuta pecite bez foije.
Treba da se zapeku, ali pazite da marinada ne zagori previše.
Prilikom serviranja pospite krilca svežim vlašcem.
Umak:
Izmešajte sve sastojke i ostavite umak u frižideru nekih 20ak minuta da se sastojci prožmu.
Detalji i savet uz ovaj recept:
Ako je frka za nabavku mesa koji god da je praznik, krilca ćete uvek naći.
Možete ih peći i cela, ali ja volim da ih presečem, lakše je za mariniranje, a i posle za jelo.
Što se začina tiče – pustite mašti na volju, zaista možete eksperimentisati. Važno je da postoji nešto na bazi paradajza (barbikju ili domaći kečap), nešto slano (soya i oyster sos – ja moje kupujem u 70om bloku), neka varijanta sušene paprike (ja stavim sve koje imam) i naravno nešto slatko, lepljivo (jednom sam čak stavila domaći gusti sirup od maline).
Ako imate tečni dim, dimljenu papriku ili dimljenu so možete dodati, ali oprezno, to su jaki ukusi i ne treba da preovladaju. Jednom me je tečni dim prsnuo dok sam ga dodavala, ceo dan sam bila kao dimljena šunka.
Uz ovo jelo odlično ide pomfrit od batata i zelena salata. Od pića možete odabrati neko fino pivo ili proseco.
Nadam se da ćete uživati u ovom „spas u poslednji čas“ receptu!