Sastojci:

  • 1 pakovanje kora ZrnoRa „2 sestre“
  • 1 veća tikvica
  • 1 veći patlidžan
  • 2-3 crvene paprike
  • 300g ovčijeg ili nekog drugog zrelog slanog sira
  • puter, maslinovo ulje, sveži ili suvi origano i bosiljak

Priprema:

Povrće nasecite na kockice 1-2cm. Stavite u pleh na papir za pečenje, posolite poprskajte maslinovim uljem i izmešajte. Pecite u rerni oko pola sata na 180-200C, dok malo ne „uvene“. Ostavite da se prohladi. Uzmite tri kore i naređajte ih tako da se „nastavljaju“ jedna na drugu, tako da dobijete jednu dugački koru. Mesta gde se nastavljaju, tj. preklapaju nekih 5-7cm, premažite puterom, tako da se zalepe jedna za drugu. Premažite tu dugačku koru puterom i poređajte još jedan takav sloj. Rasporedite sav fil po ovoj dugačkoj duplranoj kori, izmrvite sir po filu i dodajte začine. Zarolajte u jednu veliku jufku po dužini i onda je umotajte u puž. Premažite celu pitu puterom i stavite u okruglu tepsiju ili okrugli kalup za torte koji ste podmazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200-220C dok ne porumeni sasvim.

Služite kao doručak, ručak ili večeru. Uz jogurt, zelenu salatu ili čašu vina. Ovu pitu nećete moći da prestanete da jedete!

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Dok ZrnoRa nisu postojali, ovu pitu sam pravla sa običnim heljdinim korama iz marketa, ali tek sa korama „2 sestre“ ova pita je dobila svoj pravi ukus! Ako želite da bude vege ili posna – puter zamenite malom količinom maslinovog ulja, a sir preskočite ili zamenite nekim kvalitetnim tofu sirom.

Poenta preklapanja kora jeste da se dobije jedna dugačka jufka, kao kada se razvlače kore. Vi možete praviti i na klasičan način, tako da svaku jufku pravite od jedne kore i pečete ih zasebno, ali ovako smotana pita je nešto zaista posebno!

U svojoj pravoj verziji, trebalo bi da se peče u kalupu za torte i da se negde na pola pečenja okrene, uz pomoć tanjira, ili daske za sečenje, tako što ćete preklopiti kalup, prevrnuti i polako „istresti nazad u kalup. Tako se dobje jedna okrugla, zravnjena pita-torta, savršenih ivica i potpuno krckava. Međutim pošto je moj kalup i dalje kod sestre (još od keto torte) ja sam rešila da isprobam liveni tiganj u ovu svrhu, i da pitu ne okrećem. Verujte mi i ovako je ispala savršena.

Ako je ispečete tako kompaktnu i stisnutu u kalupu za torte, preporučujem i da je sečete kao tortu, tako će svako parče imati i krckavu ivicu i meku, sočnu sredinu.

Dok budete motali pitu u puž verovatno će vam kore negde pući od tolikog fila, neka vas to ne brine, samo ušuškajte nazad, sve će se to ispeći lepo.

Ovu pitu sam prvi put probala na branču kod drugarice Une pre 7 godina i pooootpuo sam se oduševila. Nisam mogla da verujem kako nešto tako jednostavno može biti tako savršenog ukusa. Od tada je vrlo često pravim, a ovo je prvi put da sam je napravila bez kalupa i veoma je dobro ispala.

Ako vam ostane neka kora viška od pakovanja, možete je zamrznuti, ili, ono što ja najčešće radim – poprskam uljem, narendam jednu jabuku direktno na koru, dodam malo cimeta i ako nije slatka malo šećera. Smotajte ovu slatku pitu i pecite je zajedno sa slanom pitom u nekoj manjoj tepsiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno