Sastojci za dve osobe:
- 1 konzerva ili 400g svežeg oljuštenog paradajza
- 3 inćuna
- 1 čen belog luka
- nekoliko listova svežeg ili prstohvat suvog bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika prezli ZroRa
- 1 pakovanje ZrnoRa rezanaca od spelte
- so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite kratko beli luk i inćune. Dodajte iseckan paradajz, so i biber. Krčkajte 5-7 minuta. Pred kraj dodajte bosiljak. Za to vreme u posoljenoj kipućoj vodi skuvajte testeninu (taljatelama ZrnoRa je dovoljno 3 minuta). Dodajte testeninu u sos i dobro izmešajte. Pospite prezlama koje ste kratko tostirali na suvom tiganju.
Ako ne postite možete dodati pekorino ili parmezan.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kao što kod nas svaka kuća ima svoj recept za sarmu, pihtije, ajvar… tako su i varijacije na temu ovog sosa razne. Najčešće se dodaju sardine, ali ja sam htela malo blažu varijantu, pa sam umesto konzerve sardina dodala par inćuna. Možete dodati i pinjole ako imate, kao i belo vino pre nego što dodate paradajz. Uz ovaj sos se služi bukatini (bucatini) testenina, izgleda kao debele špagete, s tim što je sredina bušna, dakle kao dugački cilindri. Ja sam poželela da isprobam sa ZrnoRa rezancima.
Uz beli luk možete prodinstati i malu glavicu crnog luka, u nekim recepima našla sam čak i komorač, ali on stvarno nije neophodan. Možete dodati i suve ljute papričice.
Istorijat jela je malo zamršen, ali pokušaću da vam prepričam. Poreklo jela je sa Sicilije gde se sos pripremao od svežih sardina. Jelo je pripremano za dan Svetog Đuzepea (San Giuzeppe). Ali kada se jedan deo Scilijanaca doselio u Milano, nisu imali sveže sardine, pa su koristili konzervirane, sos je bio suvlji i zato je dodat paradajz i tako (bi trebalo da) je nastao sos alla milanese.
Prvo sam mislila da je dodavanje prezli deo nasleđa „cucina povera“, iliti siromašne kuhinje i da se dodaje umesto rendanog sira. Međutim i ovaj sastojak je religijskog porekla, naime on predstavlja piljevinu, stolarsku prašinu jer je San Giuzeppe bio stolar. A kako ovaj praznik pada u određenom periodu kada se tradicionalno ne jede meso, glavni sastojak je sardina.
Kako god da je nastao, ovaj sos je fantastičan. Veoma je brz, lak i jednostavan za pripremu. Predivno posno jelo koje će vas osvežiti i zasititi sigurno!
Ako do sada niste probali zdravije opcije testenine želim samo da vas upozorim da im je tekstura drugačija i da se al dente malo teže postiže, ali ukus je sjajan i znate da ste pojeli nešto dobro i zdravo. Naravno, uvek možete da isprobate i originalnu verziju, u nekim većim marketima može se naći bucatini pasta.
Ovo je moj stoti recept! Wow! Ja sam jako srećna i zahvalna svima koji pratite ovaj blog. Upravo zbog ovog jubileja izabrala sam jedan jednostavan recept, što je u glavnom i tema bloga. Ujedno sam želela i da odam poštu mojim divnim prijateljima iz ZrnoRa, Ani i Aleksandru koji su mi velika podrška od samog početka. A zašto italijansko jelo, pa… od svoje pete godine sanjam da posetim Italiju. Želim to svim srcem i dušom, osećam je tako bliskom, iako još nisam bila. Nadam se da ću odputovati tamo uskoro.
Eto, nadam se da će vam se ovaj recept dopasti i da ćete nastaviti da pratite moj blog!