Sastojci:
- 1 jaje
- 1 banana
- mrvica soli, par kapi vanile
- puter (za pečenje palačinki)
- za serviranje: voće, grčki jogurt, med, javorov sirup, cimet…
Priprema:
Dobro ispasirajte bananu viljuškom. U činiji umutite jaje, pa dodajte pasiranu bananu, mrvicu soli i par kapi vanile. Sjedinite sve da dobijete srednje gustu smesu. Pecite na zagrejanom tiganju uz dodatak putera. Palačinke moraju biti male 5-7cm prečnika.
Poslužite mini palačinke prelivene grčkim jogurtom i voćem uz par kapi meda ili javorovog sirupa.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ovo je jako jednostavan recept, postoji ipak nekoliko tačaka koje su važne za njegovo uspešno izvođenje:
- Jako je važno da dobro izgnječite i usitnite bananu.
- Bitan je odnos banana i jaja – smesa treba da bude neke srednje gustin, kao malo razređena kaša.
- Palačinke su ovako male da se ne bi raspadale tokom pečenja, tj. da ne dobijemo omlet sa bananom kao što se meni desilo prvi put.
- Za najbolji ukus ključno je da ih pržite na puteru, ja sam pred svaku turu dodavala po malo putera u tiganj.
Sve je dalje stvar izbora. Da li ćete dodati cimet u smesu ili samo odozgo, da li ćete ih filovati džemom ili svežim voćem… na vama je.
Ovo je za mene ogroman izlazak iz zone komfora, i to iz nekoliko razloga. Prvo i verovatno najšokantnije – ja ne volim banane! Ne volim njihov ukus ni miris, ne prijaju mi i ne jedem ih. Možda sve ukupno pojedem jednu bananu u godinu dana. Jedna od izuzetno retkih namirnica koju ne volim, verovatno jedina. A pošto u glavnom kuvam samo ono što volim i sama da jedem, bio mi je veliki izazov kada sam pravila ovaj recept prvi put. Prvih nekoliko su bile bukvalno kajgana sa bananom jer sam stavila 2 jaja na jednu bananu i pravla prevelike palačinke. Srećom uspela sam da spasem stvar jer sam imala još jednu bananu koju sam ispasirala i dodala u smesu.
Drugi razlog je taj što ne volim slatki doručak, tj. volim slatki doručak nakon slanog. Dakle može tost puter i džem, samo da pre toga pojedem bar dva tosta s puterom i recimo pršutom. Ali znam da ima mnogo dece i odraslih koji vole sladak doručak, a ovo je pored ’leba+džema, najbrži koji ja znam.
U samo testo možete dodati cimet. Sjajno će se složiti sa puterom koji će se blago karamelizovati tokom pečenja.
Isprobajte ove palačinkice i javite mi koja je vaša omiljena kombinacija dodataka.