Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 banana
  • mrvica soli, par kapi vanile
  • puter (za pečenje palačinki)
  • za serviranje: voće, grčki jogurt, med, javorov sirup, cimet…

Priprema:

Dobro ispasirajte bananu viljuškom. U činiji umutite jaje, pa dodajte pasiranu bananu, mrvicu soli i par kapi vanile. Sjedinite sve da dobijete srednje gustu smesu. Pecite na zagrejanom tiganju uz dodatak putera. Palačinke moraju biti male 5-7cm prečnika.

Poslužite mini palačinke prelivene grčkim jogurtom i voćem uz par kapi meda ili javorovog sirupa.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je jako jednostavan recept, postoji ipak nekoliko tačaka koje su važne za njegovo uspešno izvođenje:

  1. Jako je važno da dobro izgnječite i usitnite bananu.
  2. Bitan je odnos banana i jaja – smesa treba da bude neke srednje gustin, kao malo razređena kaša.
  3. Palačinke su ovako male da se ne bi raspadale tokom pečenja, tj. da ne dobijemo omlet sa bananom kao što se meni desilo prvi put.
  4. Za najbolji ukus ključno je da ih pržite na puteru, ja sam pred svaku turu dodavala po malo putera u tiganj.

Sve je dalje stvar izbora. Da li ćete dodati cimet u smesu ili samo odozgo, da li ćete ih filovati džemom ili svežim voćem… na vama je.

Ovo je za mene ogroman izlazak iz zone komfora, i to iz nekoliko razloga. Prvo i verovatno najšokantnije – ja ne volim banane! Ne volim njihov ukus ni miris, ne prijaju mi i ne jedem ih. Možda sve ukupno pojedem jednu bananu u godinu dana. Jedna od izuzetno retkih namirnica koju ne volim, verovatno jedina. A pošto u glavnom kuvam samo ono što volim i sama da jedem, bio mi je veliki izazov kada sam pravila ovaj recept prvi put. Prvih nekoliko su bile bukvalno kajgana sa bananom jer sam stavila 2 jaja na jednu bananu i pravla prevelike palačinke. Srećom uspela sam da spasem stvar jer sam imala još jednu bananu koju sam ispasirala i dodala u smesu.

Drugi razlog je taj što ne volim slatki doručak, tj. volim slatki doručak nakon slanog. Dakle može tost puter i džem, samo da pre toga pojedem bar dva tosta s puterom i recimo pršutom. Ali znam da ima mnogo dece i odraslih koji vole sladak doručak, a ovo je pored ’leba+džema, najbrži koji ja znam.

U samo testo možete dodati cimet. Sjajno će se složiti sa puterom koji će se blago karamelizovati tokom pečenja.

Isprobajte ove palačinkice i javite mi koja je vaša omiljena kombinacija dodataka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]