Sastojci za 8 malih tortilja:

  • 1 veća tkvica (250-300g)
  • 1 mladi luk
  • 100g kačkavalja
  • 2 jaja
  • 50g brašna (bademovo ili speltino)
  • so, biber, začini po izboru
  • za filovanje: avokado, grčki jogurt, oko 250g ćuretine, zelena salata…. (sve je opciono)

Priprema:

Izrendajte tikvicu i ocedite je dobro uz pomoć čiste kuhinjske krpe. Izrendajte i kačkavalj, a mladi luk iseckajte sitno. U činiju stavite tikvice, kačkavalj i luk, dodajte brašno, jaja i začine i dobro izmešajte da se sjedini. Smesa će biti suvkasta, ali ako vam se učini da je previše suva dodajte još jedno jaje. Obložite pleh papirom za pečenje i pomoću kašike ili špatule napravite krugove debljine manje od 1cm i prečnika oko 10cm. Pecite tortilje oko 25 minuta na temperaturi od 180C. Kada porumene ivice tortilje su gotove.

Filujte tortilje po želji: mesom, salatama, svežim povrćem. Dodajte malo grčkog jogurta koji se savršeno slaže uz tikvice.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

OK, vrapci na grani znaju da su moje omiljene tortilje ZrnoRa, ali ja sam ovo morala da isprobam. A sledeći put ću probati da deo tikvica zamenim nekim drugim povrćem – brokolijem ili šargarepom. Mladi luk takođe nije obavezan, samo sam ga imala u frižideru – ostalo od nudli, pa da ne propadne.

Suštinski ovde nema nekog mesta za greške, stvarno je prejednostavno, birajte fil, začine, igrajte se izborom povrća. Kada formirate tortilje pazite da u samoj tortilji nem praznina, kao i da između tortiljica ostavite bar malo prostora jer će zbog jaja narasti malo.

Dok su se tortilje ispekle ja sam propržila ćuretinu iseckanu na kockice, oprala zelenu salatu i čeri, tako da je celokupna priprema ručka sa ovim bezglutenskim tortiljicama trajala nekih 35-40 minuta. Najduži posao je rendanje tikvice.

Šta god da dodajete od fila, obavezno isprobajte sa grčkim jogurtom, fenomenalno ide.

Ovo jelo možete poslužiti za ručak ili večeru, najzabavnije je da sve sastojke za filovanje iznesete na sto, pa svako može sebi da slaže obrok po želji. Nama dvoma je ova količina bila dovoljna za ručak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno