Sastojci za dve osobe:
- 400g lignji (jedno zamrznuto pakovanje)
- 600-700g mladih krompirića
- 4 čena belog luka
- 1dl belog vina
- maslinovo ulje, so, biber, svež peršun, ostali začini po želji
Priprema:
Ukoliko je potrebno prvo očistite lignje. Isecite ih na manje komade, oko 2cm. Krompiriće isecite na veličinu zalogaja ako nisu dovoljno mali. Stavite sve u posudu za pečenje, ja sam koristila vatrostalnu sa poklopcem. Posolite, dodajte biber, šaku seckanog peršuna, 4 očišćena cela čena belog luka, maslinovo ulje i vino. Izmešajte sve i pecite oko 40 minuta na 200-220 C. S vremena na vreme promešajte jelo, a poslednjih 5 minuta možete peći otklopljeno, ali nikako ne dozvolite da sva moča ispari, to je najlepši deo.
Znaćete da je jelo gotovo kada krompir pri mešanju počne da se drobi.
Poslužite lignje i krompir uz zelenu salatu sa limunom i maslinovim uljem, belo vino i obavezno neki fini hleb.
Kao i većina ljudi, ja ne jedem hleb uz krompir, ali ovoj moči nećete odoleti.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ako imate sreću da živite blizu mora, onda sigurno umete da očistite lignje. To nije težak posao, osim kad ih ima mnogo. Jednom sam se u Bečićima zadesila na jednoj udaljenoj plaži kada je ribar čistio lignje i tada nas je naučio kako se to radi, bilo je jako zabavno. Naravno, najlakše je kad to radite na moru, pa sve što otpada vraćate moru koje će to najbolje iskoristiti.
Za nas ostale koji nismo te sreće da živimo uz more, zamrznute lignje će biti sasvim dobra zamena. Kada odmrznem lignje uvek ih propustim kroz malo vode i proverim da li je ona velika kost koja ide celom dužinom odstranjena. Takođe, primetila sam da se nekad u pipcima nalaze minijaturne okrugle „koščice“, ja samo stisnem prstima početak pipka i prevučem do kraja. Tako ispadnu svi ti kružići.
Ukoliko nemate vino, ili peršun, slobodno preskočite taj deo, beli luk i so će biti dovoljni. Uz fino maslinovo ulje zaokružiće ukuse. Nekada u ovo jelo umesto belog vina stavim roze, kao na slici. Sasvim lepo ide. Ako volite beli luk, slobodno stavite neko čeno više, oduševiće vas ukusi koji se u njemu nakupe od sastojaka.
Ovo jelo prvi put sam probala za Badnje veče kod moje drage prijateljice Mirte. Ona je pripremala sa “starim” krompirom i ja tako pravim ovo jelo zimi. Sa mladim krompirićima pravim za Veliki petak, predivno ide uz zelenu salatu i fino belo vino, neki fini chardonnay, ili još bolje uz tamjaniku. Ako vam dolaze gosti, kao što je kod nas često slučaj, obavezno povećajte mere i dodajte još neko posno jelo, recimo suve punjene paprike.
Kao što vidite recept je izuzetno jednostavan i praktično sprema se sam od sebe. Pošto jaja farbam na Veliki petak, negde kada sam pri kraju sa farbanjem, stavim lignje da se peku i dok rasklonim nered od ukrašavanja jaja, ručak je već gotov.
Ukoliko imate pitanja u vezi sa ovim receptom pišite mi i šaljite mi fotograije kada ga isprobate.