Sastojci za 4 osobe:
- 1 pakovanje mlinca ZrnoRa (200g)
- 1 komad ćurećih leđa sa vratom
- 300g kisele pavlake
- 300g neutralne pavlake
- 100g gorgonzole
- 40g parmezana
- zelen za supu, čeri za dekoraciju, so i ostali začini po želji
Priprema:
Ćuretinu i zelen stavite u lonac i nalijte vodom, posolite i kuvajte kako inače kuvate supu. Kada se supa skuvala, izvadite meso da se malo prohladi i očistite od kostiju i kožice. Pomešajte obe pavlake i meso. Prelijte mlince vrućom supom i ostavite 1 minut. Procedite, ali nemojte bacati tu supu, dodajte je u pavlaku i meso. Podmažite posudu za pečenje puterom i stavite sloj mlinaca, zatim prelijte kutlačom fila i tako dok ne utrošite sve. U poslednji sloj ušuškajte kockice gorgonzole. Pecite u zagrejanoj rerni na 200C 15-ak minuta. Izvadite, narendajte parmezan i poređajte polovine čerija po površini. Vratite u rernu na još 10-15 minuta, ali pazite da se ne prepeče.
Servirajte uz belo vino i salatu po želji.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ćuretina s mlincima se obično pravi od ćurećeg belog mesa, ali ovog puta želela sam da isprobam nešto drugačije. Ćureća leđa često kupujem za supu i shvatila sam da imaju baš mnogo mesa, pa sam od njih počela da pravim čorbe, boraniju i razna variva. Od jednih leđa i vrata vi dobijete oko 300g jako ukusnog mesa. Samo je važno da dobro očistite svaki deo jer ima dosta komada skrivenih između kostiju i kožice. Ovog puta u mojoj mesari imali su samo gornju polovinu leđa sa vratom, pa sam ja dodala 150g ćurećeg filea koji sam ispržila, ali posle sam shvatila da je moglo i bez toga.
Ukoliko ne želite da čistite ćureća leđa, možete uzeti file, 300-400g i propržiti na puteru da porumeni. Mlince obavezno prelijte bujonom, bilo da je od supe koju ste sami skuvali ili od kocke za supu.
Pored toga što ste dobili supu kojom ćete preliti mlince, pa ne morate da koristie kocke i ostala manje zdrava instant rešenja, ostaće vam i dovoljno supe koju možete zakuvati za ručak. Kod nas je supa deo ručka skoro svakog dana.
Mlince sam kupila u ZrnoRa i oduševljena sam, kao i svim njihovim proizvodima do sada. Mada ih možete napraviti i sami. Ima mnogo dobrih recepata na internetu, ali nisam isprobavala. Ako imate neki proveren, pošaljite mi.
Gorgonzola nije neophodna, ali daje sjajnu završncu ovom jelu, a čeri, koji takođe nije standardni dodatak, daje malo svežine.
Mlince sam prvi put probala u Vespa baru pre nekih 15-ak godina, to je bio njihov čuveni specijalitet, a sada sam rešila da ih i sama napravim. Zaključak je da je ovo zasta jednostavno jelo, potrebno je samo malo planiranja da skuvate supu unapred, a to možete i dan ranije, kao što sam ja. Samo zagrejte litar supe kojim ćete preliti mlince.
Nadam se da će vam se dopasti ovaj „budget“ recept. Za ćureća leđa vam treba samo 200-300 dinara, što je u odnosu na cenu filea u toj gramaži ogromna razlika, a meso je još lepše.