Namaz od šargarepe

Sastojci:

  • 250g šargarepe
  • 50g mladog sira
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 ravna kašičica kima
  • so, biber, po želji ljuta tucana paprika

Priprema:

Šargarepu očistite i nasecite na manje komade 3-4cm. Kuvajte je kratko, 20-ak minuta. Na maslinovom ulju propržite kratko kim i usitnjen beli luk, samo da zamirišu, U posudu u kojoj ćete blendirati sastojke stavite šargarepu, sir, ulje sa belim lukom i kimom, dodajte prstohvat soli (osim ako sir nije preslan), malo svežeg mlevenog bibera i pola kašičice tucane paprike. Dodajte i 2-3 kašike vode u kojoj se kuvala šargarepa. Obradite štapnim mikserom ili u blenderu, do fine kremaste strukture.

Poslužite uz tostiran hleb ili krekere. Odozgo možete dodati malo vlašca ili mirođije.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je vrlo jednostavan namaz, nema mnogo mudrolije. Ukoliko postite ili ne jedete sir, možete dodati malo humusa, tahinija ili čak kašiku majoneza od akvafabe. Ako volite svež beli luk, dodajte ga tako, a kim svakako prepecite da bi otpustio svoje arome.

Jedino što je zaista važno jeste da ne prekuvate šargarepu. Kada povrće kuvamo predugo, ono gubi svoje vitamine, minerale i sve one korisne sastojke zbog kojih ga jedemo. Za ovaj namaz je dovoljno da viljuška prolazi kroz šargarepu bez otpora, nije neophodno da se komad pritom raspadne.

Pre nekoliko dana listala sam svoje zapisane recepte i našla ovaj koji čeka probu već 6 godina! Sastojke sam malo korigovala i odredila tačne mere. Ono što mogu da vam predložim ako želite, jeste da recept isprobate i sa nekim masnijim sirom, tipa feta.

Imate li vi neki recept za namaz od šargarepe? Podelite samnom, rado ću ga isprobati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno