Namaz od šargarepe i sočiva

Sastojci:

  • 300g šargarepe
  • 100g crvenog sočiva
  • 3 čena belog luka
  • so, biber, maslinovo ulje
  • 1 kašičica putera od lešnika ili tahinija
  • 1 kašičica senfa
  • malo meda i sirćeta od nara (opciono)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Sočivo proprerite u malo vode, nalijte čistu vodu i kuvajte 20-ak minuta dok se ne raskuva u potpunosti. Šargarepu oljuštite, presecite po dužini ili ako je velika na manje komde. Naređajte na papir za pečenje u plehu, posolite, pobiberite i pospite maslinovim uljem. Čena belog luka stavite na mali komad papira za pečenje, dodajte so, biber i maslinovo ulje i zamotajte sve u komad folije. Stavite paketić na pleh sa šargarepom i pecite na 200C 30-ak minuta dok šargarepa malo omekne. Stavite sve sastojke u blender, dodajte još malo soli, bibera, maslinovog ulja. Dodajte puter od orašastih plodova, senf, limunov sok i med. Izblendirajte do fine, kremaste strukture i ostavite da se ohladi.

Poslužite na tostu uz zelenu salatu, rukolu ili kao umak za tortilja čips.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ključno je da koristite crveno sočivo jer se ono brzo kuva, a i zbog boje koja ide uz šargarepu. Ako želite možete staviti i svež, usitnjen beli luk, ali ja ipak više volim kada je pečen jer onda daje posebnu aromu jelu, ali ne i vašem dahu. Ako se plašite da će se prepeći, možete i ranije da ga izvadite.

Umesto meda možete koristiti i javorov sirup. Ja obožavam francuski Maille senf sa medom, pa dodajem samo njega. Možete ga u glavnom naći na pijacama kod prodavaca robe iz inostranstva. Videla sam da i Lidl po nekad ima senf sa medom, ali ovaj Francuski je nešto stvarno neverovatno, čak i jako mala količina će svakom vašem umaku i jelu dati neverovatnu notu ukusa.

Limun sam zaboravila da uslikam sa sastojcima, ali ga svakako dodajte jer će namazu dati svežinu. Ne znam da li se sećate onog preliva od redukovanog sirćeta nara, ja ga često dodajem u namaze i prelive jer je jako interesantnog ukusa. Naravno, ne morate ga kupovati samo zbog ovog jela, biće dovoljno i par kapi nekog finog aceto balsamic-a.

U frižideru sam imala i tahini, ali sam baš želela da dodam ovaj puter od lešnika domaćeg proizvođača. Vi možete dodati bilo koji puter od orašastih plodova – lešnik, badem, čak i malo mlevenih pečenih oraha. Naravno, ako imate tahini, dodajte njega, biće savršen za ovaj namaz.

Ja sam ovaj namaz kolistila i u tortiljama koje sam pravila za doručak. Pošto sam o tome pričala na instagramu i ideja se mnogima dopala, napraviću i za to poseban recept.

Za dekoraciju sam koristila malo tucane paprike i kašičicu maslinovog ulja. Ako će i deca jesti namaz, tucanu papriku možete da preskočite.

Ovaj namaz idealan je za one koji poste ili ne jedu proizvode životinjskog porekla. A sada kreće sezona mlade šargarepe koja se brzo peče, pa je savršeno vreme da ga isprobate.  

1 Comment

  1. Ivy

    Izgleda fantasticno, hvala na deljenju, podelicemo utiske 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]