Sastojci:
- 2 srednje tikvice (400 – 500g)
- 30g sirovog indjskog oraha
- 30g sirovog suncokreta
- so, biber, maslinovo ulje
- limun
- začini po želji, suvi i sveži
Priprema:
Potopite suncokret i indijski orah na par sati u običnu vodu. Tikvice dobro operite i nasecite na deblje kolutove. Naređajte tikvice na pek papir na plehu i posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Ispecite tikvice u rerni na 200-220 C dok ne porumene, kao da su grlovane. Izvadite i ostavite da se prohlade.
Ocedite semenke od viška vode i stavite ih u blender. Dodajte tikvice, još malo maslinovog ulja, sok od pola limuna i začine po želji. Izblendirajte namaz do željene teksture i poslužite uz tostiran ili sveže pečen hleb.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Odmah da kažem, u ovaj namaz možete dodati razne sastojke: kašičicu senfa, kašiku tahinija, sušeni paradajz, nekoliko maslina, kašiku pavlake, beli luk (svež, pečen, konfit, u prahu), tofu sir… Stvarno je jako zahvalan recept za kombinovanje ukusa.
Što se ostalih sastojaka tiče, krenućemo redom. Tikvice možete grilovati i na tiganju ili iskoristiti neke koje su vam ostale nakon roštiljanja, što se meni nikad nije desillo. Ovo grilovanje u rerni je sjajna varijanta, svakako bolje od stajanja pored šporeta pola sata. Tikvice su vrlo slatkasto povrće, tako da obavezno proverite nakon blendiranja da li je potrebno još malo soli.
Suncokret u ovoj kombinaciji nije neophodan, ali će vas oduševiti tekstura koju će dati. Namazi, pa čak i sirevi od sirovog indijskog oraha su baš česti u vege ishrani, odlate inspiracija za prvi takav namaz koji sam osmislila u svojoj kuhinji, iako je prvi koji sam objavila onaj od indijskog oraha i sremuša.
Začine i dodatke smo već prošli, tako da vam ostaje samo da se poigrate sa omiljenim kombinacijama. Namaz čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i može vam trajati jako dugo, čak sedam dana (a možda i duže, kod nas je potrajao 7 jer se na 3 dana izgubio u frižideru). Ako dodate tahini i recimo kašiku prokuvane vode, dobićete malo tečniji namaz.
I za kraj jedan mali trik koji skraćuje vreme: ako nemate dovoljno vremena da potopite semenke (od par sati do preko noći) potopite ih u vruću vodu na pola sata, biće sasvim dovoljno.