Neobični novogodišnji kolačići

Kolačići sa lavandom i limunom

Sastojci:

  • 150g šećera
  • rendana korica 1 limuna
  • 1 kašika lavande
  • 115g putera sobne temperature
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 veće jaje
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 240g brašna
  • 50g šećera za valjanje

Priprema:

Pomešajte šećer, rendanu koru limuna i lavandu. Prstima dobro istrljajte smesu da limun i lavanda puste svoje arome. Mikserom dobro umutite smesu od šećera sa puterom. Dodajte limunov sok, jaje i vanila ekstrakt. Izmešajte sodu, so i brašno i dodajte već umućenoj smesi. Mutite mikserom dok se ne sjedini. Pravite kuglice od količine zahvaćene kašičicom. Uvaljajte ih u kristal šećer i poređajte na papir za pečenje. Ostavite razmak između svake kuglice oko 3cm. Pecite na temperaturi od 170-180C, 10-12 minuta. Sredina će biti malo mekša.

Poslužite uz čaj po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Pre nekoliko godina želela sam da napravim malo drugačije novogodišnje keksiće. Pronašla sam na pinterestu jedne sa lavandom i limunom. Svi su bili potpuno oduševljeni kombinacijom ukusa! Originalni recept sam izgubila, ali ovaj savršeno odgovara.

Ako vas je strah kakvog će ukusa biti lavanda, stavite manje, recimo pola kašičice. Prošle godine sam kupila sirup od lavande jednog domaćeg proizvođača, zamolila sam ih da mi uz sirup isporuče i buketić lavande. Držim je u kuhinji i predivno miriše. A upravo sam shvatila za zašto u kući uopšte nemamo moljaca. Dvostruka korist.

Moj najtopliji savet je da za ovaj recept kupite organski limun. Ipak nam treba korica celog limuna. Limun i lavanda su sjajna kombinacija, čak i u keksićima. Lavandu možete pronaći u prodavnicama začina, zdravoj hrani, a u Beogradu je često ima i na pijacama i novogodišnjim bazarima.

Pozivam vas da se usudite i isprobate ovaj recept.

Shortbread Cookies – Škotski keks

Sastojci:

240g brašna
1/2 kašičice soli
240g putera sobne temperature
75g prah šećera

Priprema:

Umutite puter dok ne postane prozračan. Dodajte šećer i so i mutite još malo. Dodajte brašno i kratko umutite samo da se sjedini. Prebacite na papir za pečenje i formirajte kocku debljine oko 1.5cm. Možete staviti i u četvrtast kalup. Isecite pravougaonike, svaki izbuškajte malom viljuškom 3 puta i pecite u rerni zagrejanoj na 160-170C 20 do 25 minuta. Dovoljno je da ivice porumene.

Čuvajte u limenoj kutiji do 10 dana (ako vam ostane neki).

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Kada je moja prijateljica Mirta došla iz Škotske potpuno očarana tom zemljom, danima mi je pričala o njenim lepotama, upravo uz ovakve keksiće. Zato sam u sećanje na njeno putovanje, te godine u njen novogodišnji paketić spakovala shortbread cookies.

Jako su prhki, tako da pažljivo s njima. Još jedan važan savet je da pazite da ne preterate sa puterom.

Ako izgube formu i rupice tokom pečenja, nema veze, čim ih izvadite izbuškate ih ponovo. Ostavte ih da se prohlade u plehu barem 5 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku za hlađenje.

Uvek imam razne keksiće u kući u vreme praznika. Zgodni su kao posluženje čestim gostima, a nosim ih i na poklon. Super je što ih možete pripremiti i nekoliko dana ranije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno