Sastojci:
- 110g ovsenog brašna
- 25g brezinog šećera
- 50g kokosovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa
- začini po želji (đumbir, cimet, karanfilić…)
Priprema:
Penasto umutite kokosov puter i šećer, dodajte javorov sirup pa mutite još malo. Dodajte brašno (i začine ako koristite) i sjedinite smesu, prvo mikserom, a na kraju rukama. Stavite u frižider na pola sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu 0.5 do 1cm, vadite keksiće modlicama i ređajte na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite keksiće oko 20 minuta na 180C.
Ostavite ih da se potpuno ohlade kako bi se stvrdnuli. Poslužite uz kafu ili kakao.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Jedna važna napomena na početku: ovseno brašno ume biti gorko, tako da ako niste navikli na njegov ukus, možete da ga zamenite integralnim pšeničnim brašnom, speltom ili nekom sličnom varijantom. Naravno, ako samo želite posne keksiće bez putera i jaja, možete koristiti belo brašno.
Isto tako, umesto brezinog možete koristiti smeđi ili beli šećer, a javorov sirup možete zameniti medom.
Sa začinima se možete igrati, samo pazite da ne preterate. Jaaako male količine će biti sasvim dovoljne. Bukvalno mrvica na vrh noža, pogotovo kada su đumbir i karanfilić u pitanju, sa cimetom može malo opuštenije.
Što se ostalih ukrasa tiče, sada ima mnogo ideja i mnogo toga je dostupno. Ja sam koristila kalup sa pečatom, to su ovi veći keksići, a za zvezdice sam koristila oklagiju sa šemom. Jedino je nezgodno što je samo brašno „šareno“, pa se patern od oklagije baš i ne vidi, ali simpatično su ispale. Uživo je vidljivije nego na slikama.
Takođe, keksiće možete umočiti u čokoladu koju ste restopili sa malo kokosovog ulja. Ja ću sledeći put umočiti keksiće s donje strane ili onako bočno do pola.
Dakle počelo je! Vreme je za novogodišnje kolačiće. Ono što ću se potruditi ove zime, jeste da vam kao i letos, ponudim što zdravije opcije. Za početak ova posna, vege varijanta. Nadam se da ćete isprobati i uživati.