Zdravo, ja sam Milica – gurman, enofil, hedonista u najširem smislu. Volim sve da radim sa lakoćom. Zato sam kreirala ovaj blog da odškrinem vrata kulinarstva onima koji su manje vešti u kuhinji i koji misle da je kuvanje mukotrpan i dug proces – jer čemu sve to kad se na kraju sve pojede i ostane samo hrpa sudova za pranje.
Moja želja je da se ljudi vrate kuvanju na jednostavan način, jelima koja se spremaju skoro pa sama, da se vrate obrocima kod kuće. Naravno, volim i ja da poručim hranu, volim i da odem u restoran, a o tome ćete čitati u posebnoj sekciji. Ali zar nije najlepše sa voljenima podeliti obrok koji ste pripremili u toplini svog doma, od sastojaka koje ste sami odabrali, znajući tačno šta jedete i kako je hrana pripremljena?
Znam da mnogi smatraju da nemaju vremena i znam da ste do sada videli veliki broj fotografija od kojih vam krene voda na usta, a onda pomislili: Ma ne mogu ja to, gde sad da nađem to krilo jednoroga i japansku belu travku…
Zato želim da sa vama podelim jednostavne recepte od pristupačnih i dostupnih sastojaka u kojima ćete uživati, koji će vam ostaviti dovoljno vremena da odete u šetnju, pročitate par stranica knjige, ma čak i da bindžujete omiljenu seriju ili da dremnete nakon napornog posla. Naravno, biće tu i po neki kompleksniji recept za one veštije ili odvažnije koji žele da se oprobaju. Pa šta i ako ne uspe? Probali ste, poigrali ste se, ako ispadne baš nejestivo, bar ćete imati priču kojoj ćete se često smejati.
Čisto da shvatite ko je sa ove strane internet konekcije – rođena sam u Beogradu, tu sam odrasla i završila školovanje kao diplomirani filolog ukrajinskog jezika i književnosti i tu se sva priča oko toga završava. Uglavnom sam radila na administrativnim poslovima i bila zahvalna, ali nikad zadovoljna. Gledala sam ljude oko sebe koji rade u svojoj struci – IT, vaspitači, učitelji, građevinski inženjeri… i divila se koliko oni uživaju u svom poslu.
Dugo sam se pitala šta je to što bih ja baš-baš volela da radim? Šta je to što mi pričinjava zadovoljstvo? Šta je to u čemu se izgubim kada se udubim? To sam se intenzivno pitala poslednjih pola godine i onda sam polako počela da shvatam i da se prisećam. Da se prisećam uživanja dok gledam mamu kako mesi krofne i vanilice, kako guli šargarepu, dok gledam nanu kako razvlači pitu i te neopisive sreće kad pusti i mene da probam. Shvatila sam da sam svoju ljubav prema kuvanju potisnula. Setila sam se i sa kojom strašću i uživanjem pričam prijateljicama kada od mene zatraže neki recept.
A onda se desio pravi blagoslov, znak od univerzuma, prosvetljenje, ili nazovite to kako želite – dobila sam otkaz. Mislim da nikada niste videli nekog tako srećnog zbog otkaza kao što sam ja bila… i eto nas na početku ovog bloga i putovanja. Nadam se da ćete uživati u kuvanju, u jelu, u druženju. Verujem da će ovaj blog doneti nešto dobro za vas i vaše voljene.
Pozivam vas da krenete samnom na ovo putovanje! I pozivam vas da mi šaljete sva pitanja, ideje, nejasnoće, uspehe, i one „what went wrong“ momente, rado ću vam pomoći.
Dobro došli i izvolite, poslužite se kašikom čarolije!