Sastojci:
- 240g ovsenog brašna
- 60g ovsenih pahuljica
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 30g mlevenog lana
- 2 banane
- 60g meda ili javorovog sirupa
- 60g kokosovog ulja
- 1 limun, sok i narendana korica
- 400g kupina
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, sodu, mleveni lan i pahuljice. U drugoj posudi izgnječite banane, dodajte im med, kokosovo ulje, limunovu koricu i sok. Sjedinite sa suvim sastojcima, a onda nežno, špatulom umešajte kupine u testo. Ostavite smesu da odstoji 10ak minuta. Kašikom za sladoled ili običnom supenom kašikom vadite smesu na pleh obložen papirom za pečnej i malo oblikujte vlažnim prstima. Pecite 10ak minuta na 170C.
Poslužite ohlađene kolačiće. Možete ih čuvati u frižideru 2-3 dana ili u zamrzivaču 10ak dana. Odlični su za doručak uz grčki jogurt, ako volite sladak doručak.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ovseni kolačići su na zapadu izuzetno popularni, a vidim da sve više postaju i kod nas. Ima mnogo varijanti, s voćem, s čokoladom, sa suvim voćem… Meni je ovo prvi pokušaj ovakvih kolačića i jako sam zadovoljna. Nisu baš fotogenični, ali ukus je odličan.
Kada ih sledeći put budem pravila dodaću vanilu da obogati taj ukus i nežnije ću umešati voće. Ovde su se kupine malo raspale, pa su i curele. Što uopšte ne smeta, ali lepše je kada ostanu što kompaktnije, zbog estetike.
Ako nemate ovseno brašno pri ruci, možete u secku usitniti osvsene pahuljice do praškaste strukture. Verujem da bi moglo da se isproba is a nekim drugim bezglutenskim brašnom, recimo bademovim.
Ako ne volite banane, možete koristiti “sos od jabuka” Ovaj američki dodatak slatkišima pravi se tako što se jabuke oljušte, iseckaju na kockice i prodinstaju sa malo vode, cimeta i po želji šećera. I onda se sve ispasira. Ovu kašu možete napraviti i unapred, neko vreme može da stoji u frižideru ili zamrzivaču. Mene je mnogo mrzelo da se time bakćem, iako baš nikako ne volim ukus banana, ali ovde se ona ne oseća previse.
I kao što sam i do sada pisala o ovim stavkama: med može da se zagreva, ali onda postaje samo zaslađivač, ne postaje štetan, ali gubi svoje dobrobiti. Lan meljite kod kuće, ili ako kupite mleveni držite hermetički zatvoren u frižideru do 7 dana jer u suprotnom gubi svojstva, užegne, oksidira… Za recepte gde koristite limun koricu, kupujte organski limun.
Nadam se da će vam se dopasti ovi kaša kolačići!