Ovseni kolačići sa kupinama

Sastojci:

  • 240g ovsenog brašna
  • 60g ovsenih pahuljica
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 30g mlevenog lana
  • 2 banane
  • 60g meda ili javorovog sirupa
  • 60g kokosovog ulja
  • 1 limun, sok i narendana korica
  • 400g kupina

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, sodu, mleveni lan i pahuljice. U drugoj posudi izgnječite banane, dodajte im med, kokosovo ulje, limunovu koricu i sok. Sjedinite sa suvim sastojcima, a onda nežno, špatulom umešajte kupine u testo. Ostavite smesu da odstoji 10ak minuta. Kašikom za sladoled ili običnom supenom kašikom vadite smesu na pleh obložen papirom za pečnej i malo oblikujte vlažnim prstima. Pecite 10ak minuta na 170C.

Poslužite ohlađene kolačiće. Možete ih čuvati u frižideru 2-3 dana ili u zamrzivaču 10ak dana. Odlični su za doručak uz grčki jogurt, ako volite sladak doručak.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovseni kolačići su na zapadu izuzetno popularni, a vidim da sve više postaju i kod nas. Ima mnogo varijanti, s voćem, s čokoladom, sa suvim voćem… Meni je ovo prvi pokušaj ovakvih kolačića i jako sam zadovoljna. Nisu baš fotogenični, ali ukus je odličan.

Kada ih sledeći put budem pravila dodaću vanilu da obogati taj ukus i nežnije ću umešati voće. Ovde su se kupine malo raspale, pa su i curele. Što uopšte ne smeta, ali lepše je kada ostanu što kompaktnije, zbog estetike.

Ako nemate ovseno brašno pri ruci, možete u secku usitniti osvsene pahuljice do praškaste strukture. Verujem da bi moglo da se isproba is a nekim drugim bezglutenskim brašnom, recimo bademovim.

Ako ne volite banane, možete koristiti “sos od jabuka” Ovaj američki dodatak slatkišima pravi se tako što se jabuke oljušte, iseckaju na kockice i prodinstaju sa malo vode, cimeta i po želji šećera. I onda se sve ispasira. Ovu kašu možete napraviti i unapred, neko vreme može da stoji u frižideru ili zamrzivaču. Mene je mnogo mrzelo da se time bakćem, iako baš nikako ne volim ukus banana, ali ovde se ona ne oseća previse.

I kao što sam i do sada pisala o ovim stavkama: med može da se zagreva, ali onda postaje samo zaslađivač, ne postaje štetan, ali gubi svoje dobrobiti. Lan meljite kod kuće, ili ako kupite mleveni držite hermetički zatvoren u frižideru do 7 dana jer u suprotnom gubi svojstva, užegne, oksidira… Za recepte gde koristite limun koricu, kupujte organski limun.

Nadam se da će vam se dopasti ovi kaša kolačići!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]