Sastojci za dve osobe:
1 svinjski file, oko 450g
10 čeri paradajza
1 paprika
2-4 čena belog luka u ljusci
2 kašičice putera (može i aromatizovani)
nekoliko šampinjona
so, biber, maslinovo ulje
sveži začini: bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmain (po želji)
papir za pečenje, konac ili kanap
Priprema:
Presecite file na pola, tako da dobijete jednake porcije. Posolite i pobiberite i na vrlo malo maslinovog ulja zapecite na gril tiganju sa svih strana. Operite povrće i isecite papriku na velike komade. Na sredinu papira za pečnje stavite meso, poređajte okolo povrće, posolite ga i pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Dodajte sveže začine po želji, a na meso stavite kašiku putera. Dobro zavežite kanapom u paketić. Pecite na 200C oko pola sata.
Servirajte paketić na tanjiru uz zelenu salatu i belo vino.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Birajte povrće prema svom ukusu, možete dodati kukuruz (isecite klip na manje komade), boraniju, krompir, brokoli, karfiol… Možete dodati čak i tikvicu, ali pazite, neće biti grilovana, više kao kuvana. Kod izbora povrća samo obratite pažnju koliko određenoj vrsti treba vremena da se ispeče, pa prema tome stavljajte manje ili veće komade.
Sveže začinsko bilje je najbori izbor, ali ako je zima ili nemate pri ruci sveže začine, možete dodati i suve, ili čak neku mešavinu mediteranskih začina. Ako volite beli luk, obavezno povećajte broj čena. Ja sam u svoj paketič stavila 4, uopšte nije bilo previše.
Kvalitetno maslinovo ulje će dati ukus ovom jelu i obogatiti aromu koju pušta povrće, a puter će utonuti u meso i učiniti ga savršeno mekanim – kao puter. Ako imate aromatizovani puter, obavezno isprobajte s njim.
Meso pečemo prethodno kako bi razvilo još lepši ukus i ipak imalo tu notu pečenog mesa. Možete staviti i sirovo sa povrćem, ali onda ćete dobiti paketić neproceđene supe. Razlika je ogromna, a to je samo jedan korak u receptu koji traje 6, 7 minuta. Ako nemate gril tiganj, zapecite meso na običnom tiganju.
Inače sam kod šampinjona gotovo isključiva – volim ih samo pržene. Kada se dinstaju i kuvaju nekako imaju bled ukus, ali verujte mi, ovi su sjajni!
Na ovaj način možete pripremati i ribu ili samo povrće. Odlična ideja je da se u paketić doda kašika belog vina. Možete spremati i hranu bez masnoće, samo stavite par kašika vode dok ne krenu da se otpuštaju sokovi iz namirnica.
Zamislite oduševljenje porodice ili gostiju, kada svako dobije svoj personalizovani paketić sa svim sastojcima koje voli. Fenomenalan način da pripremite jelo za celu porodicu, a da oni izbirljiviji dobiju samo željeno povrće, bez primesa ostalih ukusa. U tom slučaju ih nekako obeležite da se ne pomešaju.
Par napomena za kraj – ako ste paketić vezali kanapom, pazite da nema dlačica od kanapa po tanjiru kada ga odvežete. Super je da svako dobije još jedan tanjir u koji će iz paketića vaditi jelo deo po deo, tako oni koji ne vole moču mogu da je izbegnu.
Koja je vaša omiljena kombinacija za ovaj paketić?