Palačinke od 3 sastojka

Sastojci:

  • integralno brašno od spelte
  • voda
  • so

Priprema:

U činiju stavite šolju speltinog brašna i mali prstohvat soli, polako dodajte vodu, malo po malo, mešajući sve vreme, dok ne dobijete strukturu i gustinu smese za palačinke. Zagrejte tiganj, dodajte na vrh kašičice svinjske masti, ili komadić putera i polako razlivajte i pecite palačinke. Ako ne možete lepo da ih razlijete, verovatno je smesa pregusta pa dodajte mrvicu vode. Ako se previše cepaju, dodajte mrvicu brašna.

Servirajte palačinke sa omiljenim dodatkom – domaći džem, krem, med i orasi… sve po želji!

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Kada je prijateljica podelila ovu ideju samnom ja nisam mogla da verujem da je moguće napraviti palačinke samo od brašna i vode?!?!?!? I zato sam odmah isprobala! Gle čuda, ispale su feeeenomenalne!

Ne znam za vas, ali ja sam nebrojeno puta gledala kako mama pravi palačinke i tačno znam tu teksturu, gustinu, ma poznajem zvuk kutlače kroz smesu kada je taman! Ja palačike dugo nisam pravila jer mi je jaaako smetalo što pored mog sjajnog aspiratora, promaje koju napravim, svog truda – kuća na kraju ipak smrdi na prženje naredna 3 dana. Meni se taj miris uvuče i ne podnosim ga! E, ali onda sam otkrila čari prženja palačinki (i prženica) na puteru!!! Gospode! ne znam da li mi je lepši miris ili ukus!

Palačinke pečem u tiganju od livenog gvožđa jer druge ne gajim u stanu, i verujte, odlično se peku, ja sam se već navikla i od čega god da je smesa, ja ću ispeći savršeno tanke palačinke. Tako da – ako vam je teško na početku, ne odustajte od ove najzdravije varijante posuđa.

Što se tiče saveta za ovu smesu, imam samo jedan, gledajte da speltino brašno koje koristite nema preoštre mekinje. Prvi put sam pravila sa jednim od najrasprostranjenijih brendova koje imate u skoro svakoj radnji i bile su savršene, ispekla sam ih sa lakoćom. A onda sam za ovo fotkanje i snimanje uzela jedan poznati organski, domaći brend i bacila pola. Prosto nije za to, mekinje su preoštre i ima ih previše, smesa ne može da se poveže, ne može lepo da se izlije.. ozbiljno sam se namučila.

Naravno, možete isprobati i sa nekim drugim integralnim ili običnim brašnom. Jednostavnije nema – brašno, voda i mrvica soli. I super je što lako možete da povećate smesu, da je doterate, razredite, zgusnete – samo su dva sastojka u igri! Zar to nije genijalno? Takve su sve ideje koje ima moja draga prijateljica Jocka! Svaki njen slatkiš je čudo! Upravo sam isprobala i jedan čokoladni koji ću takođe uskoro podeliti sa vama.

Za kraj jedno pitanje – moj oooomiiiljeni nadev zapalačinke je beli kristal šećer sa par kapi limunovog soka, a vaš?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno