Sastojci za dve osobe:
- 200g očišćenih gambora
- 50g baby spanaća (puna šaka)
- 3 čena belog luka
- 1dl belog ili roze vina
- 2dl pavlake za kuvanje
- 40g parmezana
- 10 čeri paradajza
- so, biber, maslinovo ulje
- 200-300g tankih špageta
Priprema:
Na srednjoj vatri zagrejte ulje i pržite gambore nekoliko minuta, posolite i promešajte povremeno. Dodajte pasiran beli luk i posle pola minuta, čim luk zamiriše, dodajte vino. Nakon minut (kada alkohol ispari) dodajte spanać, promešajte da on malo uvene i nalijte pavlaku. Kad pavlaka krene da vri isključite ringlu i ostavite da se ukrčka. U kipućoj slanoj vodi obarite pastu prema uputstvu sa pakovanja i dodajte u sos, ako je mnogo suvo, dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta. Dodajte rendani parmezan i seckani čeri.
Promešajte da se sve sjedini i servirajte uz raslađeno vino.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Gambore uglavnom kupujem zamrznute. Ako su malo veći možete ih preseći. Nije vam potrebna velika količina, dovoljno je i 200g koliko sam napisala, ali ako volite, slobodno stavite više.
Ako nemate baby spanać, možete stavti i običan, ukus je isti, samo je tekstura malo drugačija.
Mali trik kako da znate da je alkohol iz vina ispario – miriše slatkasto, ne štipa vas alkohol kada se nadnesete nad paru.
Kuvanje testenine: Testenina, ili pasta, se kuva u ključaloj, posoljenoj vodi. Uvek se trudite da lonac u kojem kuvate bude veće zapremine, da bi pasta imala prostora da naraste i da se skuva jednako. Obavezno promešajte čim spustite pastu u ključalu vodu i još nekoliko puta tokom kuvanja, kako biste sprečili da se zalepi. Nemojte ni slučajno dodavati ulje u vodu za kuvanje ili nakon kuvanja – ono sprečava testo da upije ukuse i da se na pravi način sjedini sa sosom.
Ja imam posebnu grabuljastu kašiku kojom vadim testeninu i dodajem je u sos. Ako cedite pastu kroz đevđir, obavezno prvo odvojite pola šolje vode u kojoj se kuvala pasta. Ta voda je odličan dodatak sosu, slana je i sadrži skrob koji će pomoći da celo jelo dobije svilenkastu strukturu. Nemojte odmah dodati svu vodu, samo ako vam se učini da je jelo previše suvo.
Ako vam se čini da je ovo previše testenine slobodno stavite manje. Negde sam čitala da je porcija po čoveku 75-80g. Ne znam po kom čoveku je ta mera, ali ja kad jedem pastu jedva imam mere. Zato je ne spremam često, ali kada je napravim onda zaista uživam.
Recepata za paste ima koliko i ljudi na svetu, a verovatno i više. Iako ih obožavam, i postoje neke koje su umetnička rapsodija ukusa, za mene je pasta „šta ima u fržideru od sastojaka“ jelo. Zaista, mogu da je jedem sa malo maslinovog ulja, belog luka i sira. Ali ipak postoji par recepata u kojima ostajem dosledna spisku sastojaka. Ovo je jedan od takvih recepata – prava letnja brzinska pasta.
Više se i ne sećam odakle mi, možda sam nekad videla Džejmija kako pravi nešto slično. Nisam sigurna, znam samo da je pravim već mnogo godina i da uvek uživamo.
Ukoliko želite, možete probati sa nekom drugom vrstom, ali ja uz ovo jelo najviše volim tanke špagete broj 3. One su inače moja omiljena, nepunjena testenina. Koja je vaša i koji je to sastojak bez kojeg ne možete zamisliti pastu? Pišite mi.