Sastojci:
- 2 srednja patlidžana
- 2 manja čena belog luka
- svež peršun
- so, biber, maslinovo ulje, limunov sok
- 1 veći patlidžan
- 8 čeri paradajza
- 50g sira (kozji je najbolji)
- 3-4 kašike kuvanog nauta
- 1 čen belog luka
- limun i kašičica meda ili dresing od nara
- ulje, so, biber, kim
- par listova nane, šaka rukole
Priprema:
Dobro operite i isecite patlidžan na kolutove debline oko 0.5cm. Naređajte na papir za pečenje u plehu, posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200C dok ne poumeni. Na malo maslinovog ulja ispržite usitnjen beli luk.
Za prilog salatu pomešajte pečeni patlidžan, beli luk i limunov sok. Dodajte naseckan peršun po želji. Ostavite u frižideru da se ohladi ili ostavite na sobnoj temperaturi bar pola sata da patlidžan omekne i da se ukusi prožmu.
Za obrok salatu podelite patlidžan na dva tanjira i u svaki dodajte naut, beli luk, pola kašičice kima, rukolu i nanu. Sir izmrvite, a čeri isecite na polovne, dodajte u salatu i prelijte dresingom od nara ili poprskajte limunov sok i nakapajte malo meda odozgo. Možete dodati i kašiku maslinovog ulja.
Ovu obrok salatu možete poneti i na posao. Može biti sjaja večera ili lagani ručak.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Beli luk sam pržila jer je salata namenjena da se nosi na posao, pa da baš ne omamimo celu kancelariju miomirisima, ali vi svakako možete stavti i sveži.
Ova jednostavna prilog salata je savršena kada odstoji. Naravno, za obe salate možete grilovati patlidžan na gril tiganju ili roštilju, ali ovo je svakako jednostavnija, lakša i brža varijanta.
Ako ne volite peršun možete dodati list celera, ili preskočiti zeleniš u potunosti.
Za obrok salatu inspiracija su mi bile razne orijentalne salate. Par listova nane daće sjajnu svežinu, kao i rukola. Dresing od nara sam već koristila u obrok salati sa grilovanim sirom, a možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Ako imate svež nar, možete dodati kašiku njegovih zrna. Iskoristite bilo koji beli sir blagog ukusa, ja sam imala meki i tvrdi kozji sir, pa sam stavila oba.
Naut je tu kao zamena za razna mesa jer je odličan izvor proteina, a neće preuzeti ulogu glavnog sastojka od patlidžana. Možete koristiti onaj iz tegle, ja najčešće kupujem taj. A od vode koja ostane od isceđenog nauta (akvafaba) pravimo onaj fantastični vege majonez. Teglica ostaje za zimnicu – ništa se ne baca!
Možete je napraviti i za poneti, recimo za posao, samo sačekajte da se patlidžan ohladi pre nego što je spojite, da sveža rukola i nana ne bi uvenule.
Možete odjednom napraviti obe salate, obrok salatu pojedite za večeru, a prilog salatu sačuvajte za sutrašnji ručak.
Prijatan vam ovaj jesenji obrok!