Pečeno pile sa puterom i šareni prilog

Sastojci:

  • 1 celo pile
  • 100g putera (aromatizovanog ili običnog)
  • 1 limun (preporučujem organski)
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • 1 batat po osobi (žuti, narandžasti, ljubičasti ili običan krompir)

Priprema:

Ukoliko napravite aromatizovani puter, ne morate čekati da se stegne, možete ga odmah koristiti. Ako pravite sa običnim puterom, dodajte mu kašičicu soli. Rukom uzimajte malo po malo putera i stavljate između kože i mesa pileta. Krenite od grudi jer je tu najlakše, samo malo podignite kožu i ubacite puter, a onda pritisnite rukom, da se rasporedi svuda. Isto uradite i sa delom kod bataka. Polako umasirajte – rsporedite sav puter u meso ispod kože. Posolite i pospite sa malo bibera. Ruzmarin, čena belog luka i jedan ceo limun stavite u unutrašnjost pileta.  Pecite u rerni na 180C nekih 2 sata, možete povremeno preliti pile sokom koji je iscureo ispod. Nakon 2 sata dodajte batat ili običan krompir isečen na kriške. Pecite još 40-60 minuta, u zavisnosti od veličine pileta. Ako vam se čini da će kožica izgoreti, pokrijte pile papirom za pečenje. Ako imate visoki đuveč sa poklopcem pecite pile u njemu.

Poslužite uz salatu po želji. Pile će biti ukusno i sutradan, a možete od ostataka mesa praviti fine sendviče ili salatu za večeru.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako ne možete da nađete svež vlašac za aromatizovani puter, možete staviti pola kašičice suog vlašca ili ruzmarina. A možete ga napraviti samo s limunom, soli i biberom. Svakako biće interesantnije nego da stavite običan puter.

Puter će se polako topiti u meso što će ga učiniti izuzetno sočnim. A limun koji je unutar pileta će otpuštati svoje arome postepeno se kuvajući. Pre serviranja izvadite limun i ruzmarin, a beli luk poslužite uz piletinu. Biće savršeno mekan i pun sokova od limuna. Možete ga namazati na tostiran hleb. Savetujem vam da kupite negde organski limun. Ipak treba ceo sa sve korom da ide u pile, pa bi bilo dobro da je i sama kora jestiva. Limun koji se trenutno može naći u našim radnjama izuzetno je tretiran, pa mu je kora nejestiva.

Jedno pile je sasvim dovoljno za 4 osobe, a verovatno će vam i ostati mesa. Predlažem da ga nakon ručka očistite od kostiju i spakujete u frižider. Ostatak mesa možete da dodate zelenoj salati uz par čeri paradajza i neki fini preliv i eto vam ručka. Preliv napravite od maslnovog ulja, aćeto balzamiko, kašičice senfa i kašičice meda. Ja sve stavim u malu teglu, promućkam i dobijem savršenu smesu, ono što ne potrošim čuvam u toj istoj teglici u frižideru.

Ako ne volite ili nemate batat vi možete iskoristiti i običan krompir. Batatu je dovoljno oko 30 minuta, a krompiru oko sat vremena da se ispeče. Umesto krompira možete koristiti cveklu i šargarepu, možete dodati i celer ako volite.

Ovog vikenda desila se prava čarolija! Prvo su mi stigli sveži pilići, a onda sam na pijaci naletela na narandžasti i ljubičasti batat. I eto ga – pečeno pile, pravi nedeljni ručak sa malim tvistom.

Sećam se kada sam prvi put probala pečeno pile s limunom. Tek sam se zaposlila na svom prvom kancelarijskom poslu i moja prijteljica Milena mi je spremila sličnu piletinu po receptu Džejmi Olivera. Prava eksplozija ukusa! Nešto skroz novo za mene, upamtila sam taj ukus, a ovim aromatizovanim puterom sam dodatno unapredila recept.

Nadam se da ćete uživati u ovom receptu za nedeljni ručak!

Meso samo spada s kostiju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno