Sastojci:
1 glavica romanesko (ili karfiola/brokolija)
10-15 mladh šargarepa
1 limun
1 kašika prezli
3 kašike rendanog parmezana
2 inćuna (opciono)
1 kašika meda
1 čen belog luka
so, biber, tucana paprika
maslinovo ulje
1 glavica belog luka i majonez (od akvafabe) za preliv
Priprema:
Romanesko očistite od listova, odsecite dno korena i isecite ga na četvrtine. U činiji pomešajte maslinovo ulje, inćune, limunov sok i biber. Uvaljajte komade romaneska i dodajte prezle i rendani parmezan. Još malo izmešajte i naređajte na papir za pečenje. Pokupite sve što je ostalo u činiji i prelijte time povrće. Dodatno poprskajte maslinovim uljem i po želji narendajte još parmezana.
Šargarepu oljuštite, operite, ali ostavite male peteljke ako su zdrave (ovo je više dekorativno). Pomešajte ulje, so, biber, med, papriku, limunov sok i 1 čeno usitnjenog belog luka. Uvaljajte šargarepe u ovaj preliv, naređajte na pair za pečenje i prelijte ostatkom marinade.
Ako pravite i preliv: glavici belog luka odsecite vrh, stavite komad papira za pečenje na foliju i stavite glavicu unutra. Zalijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dobro zamotajte. Savite da se peče s povrćem.
Pecite povrće 25 minuta na 200-220C, dok ne porumeni. Za preliv istisnite pečeni beli luk u majonez i dobro izmešajte. Poslužite povrće uz neko meso ili kao samostalan obrok uz zelenu salatu.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Dakle verujem da mnogi među vama prvi put vide ovu povrćku. Ja sam je davno upoznala preko stranih kulinarskih emisija i maštala da je probam jednog dana. Taj dan je konačno došao! I mislila sam da neću stavljati među recepte, ali pošto je bilo interesovanja rešila sam da ipak uvrstim i ovo čudo u svoju zbirku koju delim sa vama. Setila sam se da je bio neki baš italijanski recept, pa sam ga pronašla na internetu.
Prijateljica koja već 5 godina živi u Rimu potvrdila je da ga oni tamo često spremaju i da je ovo super način. Što se ukusa tiče on je nešto između brokolija i karfiola, ali po meni još ukusniji. Ima neku posebnu slast, nije tako mekan kao karfiol, a nije ni žilav kao brokoli. Sama forma je, priznaćete, jako zanimljiva. U marinadu ide 2 inćuna, ali ako ih nemate stavite so. Inače inćuni se uopšte ne osećaju, samo daju taj „umami“ celom jelu.
Pošto sam imala mlade šargarepe one su bile sledeći logičan izbor. Obožavam mlade glazirane šargarepe, a ovakva priprema u rerni je najjednostavnija. Možete dodati i par kapi aćeto balzamika i povećati količinu usitnjenog belog luka, to je onda posebna rapsodija ukusa.
Ako nemate mladu šargarepu, možete one krupnije iseći na polovine ili četvrtine, neće biti baš isto, ali će i dalje biti preukusno.
Aioli ili majonez sa belim lukom je sjajan preliv za ovo povrće. Pošto sam imala majonez od akvafabe u frižideru rešila sam da ga iskoristim. Ono što je meni najvažnije kod pečenog belog luka jeste da se dobro posoli.
Naravno, ako nemate romanesco, najtoplija preporuka je da ovaj recept isprobate sa karfiolom ili brokolijem, ili čak oba! Nadam se da će romanesko biti sve dostupniji i kod nas, šteta je da ne gajimo ovo preinteresantno povrće.
Da li ste probali romanesko?