Pepeljugini slani mafini

Sastojci:

  • 150g prosa (1 šolja)
  • 200g sira
  • 2 jaja
  • 1 mala tikvica
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 ravna kašičica soli (pola, ako je sir baš slan)
  • semenke po izboru za posipanje (susam, lan, suncokret, golica, kim…)

Priprema:

Prethodno veče potopite proso. Ujutru ocedite vodu, nalijte novu vodu, oko 3 šolje i skuvajte proso, ocedite višak vode nakon kuvanja. Umutite jaja sa uljem i solju. Izrendajte tikvicu i ocedite od viška vode. Sjedinite sve sastojke mikserom ili viljuškom. Napunite kalupe za mafine i pospite semenkama. Pecite na 200-220C dok ne porumene.

Poslužite toplo uz ajvar, jogurt ili kiselo mleko. Ako nemate kalup za mafine pecite u tepsiji tako da smesa ne bude viša od 3cm.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Proso je sjajna žitarica. Nema gluten, pa je pogodan za one osetljive na njega. Ali zato ima skroba, kao i svaka žitarica, pa je najbolje jesti ga za doručak. Najvažnije je ne preterivati naravno, kao i sa bilo kojom namirnicom. Balans i umerenost je umetnost. Preporuka je da se proso potapa pre kuvanja preko noći jer sadrži fitinsku kiselinu koja se smatra antinutrijentom jer sprečava apsorpciju minerala. Naravno, ovo nije obavezan korak.

Ja sam koristila domaći mladi sir. Možete koristiti bilo koji sir koji volite, samo pazite na slanoću. Ako imate nekog zaostalog kajmaka možete dodati i to.

Ukoliko nemate tikvicu možete dodati seckanu papriku, masline ili u potpunosti preskočiti povrće u ovom receptu. Sastojci su jednostavni i dozvoljavaju da se igrate. Ako vam se učini da smesa nije dovoljno povezana, dodajte još jedno jaje. U celim mafinima jaje je jedina namirnica kojoj je potrebna termička obrada, a ono će se brzo ispeći. Tako da mafine pecite do željene krckavosti.

Semenke sam kratko usitnila u secku, ali možete staviti i cele. Žao mi je što nisam imala lan, njega obavezo dodajem u posip, ali i kim je dobro poslužio ovaj put.

E sad, zašto Pepeljugini mafini – pre susreta sa Diznijevom verzijom Pepeljuge, ja sam slušala audio kasete gde je Zijah Sokolović, čuveni Zike čitao bajke braće Grim. U toj verziji zla maćeha Pepeljugi sipa proso u pepeo i tera je da čisti zrno po zrno. Tako da je u mom sećanju proso usko vezan za Pepeljugu. Tek sa popularizacijom hrono ishrane upoznala sam ovu namirnicu jer je inače mama nije koristila. Generalno proso je neko vreme važio za hranu za ptice, ali vratio se na velika vrata.

Nemojte da vas mrzi, potopite šolju prosa i uživajte u ovim sjajnim mafinima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno