Pijana kokoš ili bataci u pivu

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 bataka sa karabatkom
  • 3dl piva
  • 2 manja lovorova lista
  • 1 grančica ruzmarina
  • 3-5 čena belog luka
  • 1 kašičica putera (opciono)
  • so, sveže mleveni biber

Priprema:

Batake odvojite od karabatka (nije obavezno), posolite, pobiberite i dobro utrljajte začine. Poređajte meso u vatrostalnu posudu, ušuškajte čena belog luka i začine između. Dodajte kašičicu putera i prelijte pivom. Poklopite i stavite u rernu na 200-220C. Tokom pečenja okrenite meso jednom ili 2 puta. Pecite minimum 90 minuta. Ako želite ovako divnu zlatno braon boju, nakon 90 minuta skinite poklopac i pecite još sat vremena dok pivo ne ispari.

Poslužite uz zelenu salatu. Odlično ide uz pire od celera ili karfiola.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ja sam navikla da uvek odvajam batak i karabatak jer mi je lakše za pečenje i za serviranje. Ako to nikada niste radili možete zamoliti mesara da odvoji umesto vas, a možete i osttaviti cele. Naslov recepta je više šaljiv, ali ako zaista pripremate meso koke, a ne pileta, slobodno pecite po ovoj dužoj verziji jer je ono žilavije.

Obratite pažnju na jačinu vaše rerne. Želimo lepu koricu, ali može da se desi da se meso presuši od prejake temperature. Moja rerna je čini mi se slabija, pogotovo donji grejač, pa vam ja zato uvek pišem dve opcije temperature, da možete da prilagodite svojoj rerni.

Prvih sat vremena, piletina će se samo kuvati u pivu. A onda počinje čarolija! Kada se količina tečnosti malo redukuje, i masnoća od piletine rastopi, tada počinju da se prožimaju ukusi, a temperatura će učiniti svoje da iz njih izvuče svu slast.

Ako želite, možete dodati kašiku ulja ili putera, ali verute da nije neophodno jer piletina svakako ma svoje fine masnoće, pogorovo kad je domaća. Ja sam stavila mrvicu maslinovog ulja, ali mislim da nije bilo neophodno.

Posebna poslastica u ovom jelu je ovaj beli luk skuvan u pivu uz sve začine i sokove koje je pokupio. Mljac!

Naravno u ovo jelo možete dodati i krompir koji će se peći zajedno sa piletinom. Krompir dodajte nakon sat vremena i pecite piletinu sve dok se i krompir ne ispeče. Zbog krompira možete dodati i malo više piva na samom početku.

Mislim da je ovo najjednostavnije jelo koje sam do sada podelila. Zaista je trud i efektivan rad minimalan. Jedino je potrebno strpljenje. Strpljenje da se dobije ova prava golden-brown kožica. Sedela sam s prijateljicom dok se ovo peklo i par puta sam virnula u rernu, toliko smo se zanele u priči da sam na kraju dobila ovo savršenstvo!

Toliko sam se oduševila ovim jelom da nisam mogla da čekam petak da vam objavim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno