Napomena – pripremu započeti 24h ranije
Sastojci:
- prasetina
- krompir
- prokelj
- kašika meda
- so, biber, čaša vode, maslinovo ulje i aceto balsamico
Priprema:
24h pre pečenja dobro usolite meso. Slobodno uzmite so u šaku i dobro utrljajte svaki deo mesa. Ostavite ga preko noći u frižideru. Izvadite meso iz frižidera bar 2h pre pečenja da dostigne sobnu temperaturu.
Stavite prase na pleh i sipajte jednu čašu vode u pleh, dobro prekrijte i ušuškajte folijom, ili pecite u velikom pekaču sa poklopcem. Pecite 2-3 sata (jedan sat po kilogramu prasetine), okrećući prase na svakih pola sata. Krompiru treba oko 1 sat, ako i ostane duže u rerni, samo će postati ukusniji, tako da nema greške.
Poslednjih pola sata pecite prase kožicom na gore bez folije. Ukoliko imate jake grejače, slobodno smanjite temperaturu.
Kada je prase pečeno, isključite rernu i premažite prase velikom kašikom meda. Vratite u rernu na 10ak minuta.
Prokelj očistite od korena i spoljnog lista, presecite na pola i naređajte u pleh na pek papir. Posolite, pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i kašiku do dve balsamico sirćeta. Zapecite u rerni na 250C 15-20 minuta.
Detalji i savet uz ovaj recept:
Što se tiče količina, one su ovde jako nezgodne za definisanje. Neki normativi su 300g pečenog mesa bez kostiju i 100-150g povrća po osobi. Teško da će neko da vam proda 800g žive vage prasetine za vas dvoje, ali je ovo jelo koje se ne jede standardno, već uvek malo više. A može se jesti i sutradan. Oko 2kg, ako su rebra će biti ok. Ja krompir stavljam 2-3 komada po osobi. Jeste bogatiji ručak, ali praznici mame na obilje, pa je to u redu. Prokelj računajte svež – 100g po osobi i ako ostane možete ga dodati u neku salatu.
Ukoliko je prasetina zamrznuta, izvadite je na vreme da se odledi i da biste mogli lepo da je usolite. Ne štedite so, ovo nije obično začinjavanje jela, pečenju treba dosta soli. Opet, normativ je 1,5 do 2% i malo više ako ide i krompir.
Planirajte dobro vreme pečenja. Bolje je da počnete malo ranije, i da se jelo prohladi taman da može odmah da se služi, nego da cupkate pored rerne jer mu fali još da se fino istopi.
Ne brinite, sa ovim jelom nema greške, samo krenite na vreme i kupite kvalitetno meso.
Ako slučajno zaboravite da stavite krompir na vreme, možete ga oljuštiti, iseći na manje kocke i prokuvati u ključaloj vodi 10ak do 15minuta sa čenom belog luka i onda dodati pečenju. Brže će se ispeći, pa ćete nadoknaditi to vreme.
Verujem da su se mnogi iznenadili zbog ove kašike meda na pečenju. I ja sam bila začuđena kada sam prvi put videla mog prijatelja Piksija (nije fudbaler) kako to radi, ali od tada ne propuštam ovaj korak. Na proslavi na kojoj smo jeli prvi put ovakvo pečenje pre tri godine, jedva da su koske ostale.
Nadam se da ćete uživati u svom prazničnom obroku i ne zaboravite neko fino crveno vino uz ovo meso.
Na kojoj temperaturi se peče meso?
Izvinite, kasnim, mnooogo kasnim, ali nisu mi stizala obaveštenja o komentarima. Ja ga pečem na 200C. Ako je Vaša rerna mnogo jaka, može i na 180-190C